Přihlásit

Ve Dvoře Králové spálili rohy nosorožců, které by na černém trhu stály sto miliónů (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plameny v ZOO Dvůr Králové v neděli dopoledne spolykaly 53 kilogramů rohů nosorožců. Zahrada demonstrovala praktickou bezcennost rohoviny ceněné na černém trhu na zhruba sto miliónů korun.

Likvidací nosorožčích rohů chce Zoo Dvůr Králové zbrzdit ilegální trh a oslabit plané pověry, kvůli nimž pytláci každoročně ubijí desetitisíce ohrožených zvířat.

"Chceme v předvečer Světového dne nosorožců vyslat jasný signál o naprosto bezcenné surovině mylně ceněné více než zlato a platina. Nemyslím ale, že dojde k opaku a kvůli současné celosvětové kampani Burn Horns - Save Rhinos (přel. Spalte rohy - zachraňte nosorožce) vyletí cena rohoviny nahoru. Když před dvaceti lety demonstrativně spálili v Keni tuny sloních klů, pytláctví vzdor snížené nabídce slonoviny načas výrazně pokleslo," konstatoval ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.Rohovinu považují za afrodiziakum či lék na rakovinu

Jedinci považující vlastnictví rohoviny a slonoviny za známku luxusu pouze pro vyvolené a pověrčiví lidé takto spíše pochopí materiální i léčivou bezcennost doposud žádaného artiklu.

Rohovinu přesto řada hlavně Asiatů považuje kvůli délce pohlavního aktu nosorožců za afrodiziakum dokonce s preventivními účinky proti rakovině.  Rohovina přitom nemá větší hodnotu nežli obyčejné kosti.

"Jde o obyčejný keratin obsažený třeba v lidských nehtech," zopakovala mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková. Rohovinu ani nelze na trhu legálně zpeněžit.

"Obchod s rohovinou zakazuje mezinárodní úmluva podobně jako třeba drogy," doplnila Myslivečková. Zákaz obchodu s rohovinou neumožňuje ani legalizaci umělého chovu nosorožců pouze pro rohovinu, o což se snaží v Jihoafrické republice. "Obchodovat s rohovinou jakožto loveckou trofejí nemohou ani lovci, kteří nosorožce ulovili zcela legálně. Většina z nich, alespoň z Česka, ale trofej dávno nemá, což svádějí na krádež," poznamenal Rabas.Na likvidaci dohlíželi i snajpři

Česko dnes představuje tranzitní zemi, kudy proudí desítky kilogramů rohoviny a slonoviny do hlavně asijských států. Rohy, z nichž dva pocházely z celníky zabaveného kontrabandu a zbytek měla zoo uložené v bankovním sejfu, lehly popelem za asistence po zuby ozbrojené zásahovky celní správy.

"Okolí amfiteátru střežili z vrchu i snajpři," prozradil náměstek ředitele Celní správy ČR Karel Mojžíš. Obchod s rohovinou se stal výnosným artiklem české vietnamské komunity.

Tváří kampaně Burn Horns - Save Rhinos se proto stala modelka s vietnamskými předky Monika Leová, jež dostala první originál křišťálového nosorožce.

"Jsem šťasten, že jsem dnes na tomto místě. I když nejde o moje dílo, ale královédvorské zoo, kterou mají, pokud vím, následovat další," řekl Novinkám legendární britský ochranář Tony Fitzjohn, jenž kdysi pomáhal manželům Adamsonovým proslaveným příběhem lvice Elsy s návratem lvů do přírody.

Fitzjon nyní spolu s manželkou vede tanzanský park Mkomazi, jejímž prostřednictvím Zoo Dvůr Králové navrací nosorožce do africké domoviny.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.