Přihlásit

Nepřízeň počasí rokysanští dravci i sokolníci zvládli (plzenskenoviny.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani ne příliš příznivé počasí neodradilo partu rokycanských sokolníků od pravidelného výcviku svých dravců v honitbách mysliveckých společností, které již sokolníky berou jako neodmyslitelnou součást myslivosti.

O třetí zářiové neděli se rokycanští sokolníci sjeli do Oseka - malebné obce nedaleko Rokycan, aby zahájili sérii společných sokolnických setkání.Kolem poledne se sjela téměř desítka sokolníků se svými dravci. I přesto, že počasí nebylo nejpříznivější se sokolníci vydali do honitby Honebního společenstva Bušovice. Plzenskenovinky.cz informoval Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Zde můžeme spatřit kromě drobné zvěře (zajíce, bažanta či kachny) i zvěř srnčí a černou. V poslední době se zde dá vidět i zvěř dančí, která se pozvolna rozšiřuje i do honiteb, kde dříve nebyla. Nutno dodat, že zdejší myslivci hospodaří na necelých dvou tisísích hektarech a honitba je to vskutku velice pěkná.

Sokolnictví - umění lovu s dravými ptáky je známé již několik tisíciletí. Na našem území se s ním prokazatelně setkáváme v devátém století. Za účelem uchování tradic sokolnictví v Čechách byl v roce 1967 zřízen Klub sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě. V současné době má zhruba 500 členů sdružených ve více než dvaceti střediscích v různých koutech republiky. Podmínkou členství v klubu je dosažení věku 18 let, členství v ČMMJ a úspěšně složené sokolnické zkoušky.

Zájemci o členství se na náročné zkoušky připravují pod vedením zkušených sokolníků. Používání loveckých dravců v sokolnictví povoluje orgán státní správy myslivosti, jejich držení a chov pak orgány ochrany přírody. Pro sokolnictví se v současné době nejčastěji využívají - sokol stěhovavý, raroh velký, orel skalní, káně Harrisova a jestřáb lesní. Sokolníci lovecky využívají přes třista dravců a další slouží k umělým odchovům.

Ročně sokolníci odchovávají přes 500 mláďat nejrůznějších druhů dravců, z nichž je část vypuštěna do volné přírody. Prestižní akcí Klubu sokolníků je každoroční mezinárodní setkání v Opočně pod Orlickými horami, provázené společnými lovy a ukázkami pro veřejnost. V letošním roce se uskuteční od 8. do 12. října. Od roku 2000 je Klub sokolníků ČMMJ i členem prestižní organizace IAF - Mezinárodní asociace pro sokolnictví a ochranu dravců. Tisíciletá tradice umění sokolnictví byla 16. listopadu 2010 zapsána na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO, přičemž nominaci podalo současně 11 států světa.

Je sympatické, že myslivci z Honebního společenstva Bušovice myslí nejen na své členy, ale i ostatní. Kromě pořádání řady loveckých akcí, připravují i akce kulturní. Tou první bude již zanedlouho hubertská zábava, která se uskuteční v Bušovicích. Zanedbatelná není ani péče o zvěř i okolní krajinu. Ve spolupráci s místními občany a rokycanskými ochránci přírody se pustili do vysazování zeleně ve svém okolí, k čemuž nabádají nejen své členy, ale i ostatní.

"I přes relativně nepřízeň počasí se nakonec podařilo odstartovat sérii veřejné prezentace sokolnictví. Významnou měrou pro zdárný průběh přispělo především svým přátelským přijetím Honební společenstvo Bušovice i Litohlavy - Klabava a pochopitelně samotní aktéři akce - rokycanští sokolníci se svými dravci. Zbývá nám tedy ještě popřát všem, aby se v přátelské a kamarádské atmosféře jaká panovala v Oseku setkávali i na dalších sokolnických akcích, které se v brzké době na Rokycansku uskuteční," láká Pavel Moulis.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.