Přihlásit

Našli jste v lese paroží a vzali si ho domů? Pak jste porušili zákon! (ČRo - sever.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při procházkách po lese můžeme najít nejen houby či lesní plody, které si bez problémů odneseme domů, ale také shozené paroží. A v tomto případě už situace není tak jednoduchá. Bez povolení se může jednat o přestupek nebo, podle ceny, i o trestný čin.

"Paroží od trofejové zvěře, ať už jde o jelena, srnce nebo daňka, patří uživateli honitby. Řeší to zákon o myslivosti, konkrétně jeden z koření - a to právo myslivosti," konstatuje dlouholetý myslivec Miroslav Brožek. Pokud se tedy chcete zachovat podle litery zákona, měli byste nalezené paroží odevzdat vlastníku honitby. Podobné je to i v případě, že najdete například zvíře sražené autem. I to je nutné nahlásit majiteli honitby.Nalezené paroží ani sražená zvěř nám prostě nepatří. V případě paroží ale lze u majitele honitby získat povolenku k lovu s poznámkou "Povolení ke sběru shozu paroží".


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.