Přihlásit

Říjen, měsíc svatohubertských slavností, lovů a zvěře, nabídne speciální prohlídky hradů a zámků (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, rezonuje v říjnu i na památkách. Klasické prohlídky budou rozšířeny o tematické vystoupení trubačů a výklad o parforsních honech, zazní fanfáry pozounů a lesních rohů, nabídnou ochutnávku knížecího zvěřinového guláše a zvěřinové paštiky i ukázky lovu.

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámku nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, rezonuje v říjnu i na památkách.

"Poslední akce Roku pánů z Kunštátu, svatohubertské slavnosti a oslavy úrody jsou hlavní témata, jimiž památky v říjnu žijí. Sezóna se na některých hradech a zámcích uzavírá a jiné ukazují to nejlepší, co na nich lze vidět," uvedla Mgr. Jana Tichá, tisková mluvčí Národního památkového ústavu Praha.

Parforsní hony pořádané v okolí Kunětické hory od 40. let 19. století bývaly vyhlášenou společenskou událostí, jíž se účastnila i císařská rodina. Tato štvanice, kdy jezdci na koních sledovali vystopovaného nebo vypuštěného jelena, měla za cíl ho ulovit a později i vypustit zpět.

Zdejší parforsní společnost si vybudovala dostihovou dráhu v Pardubicích a odstartovala tradici, trvající letos 140 let. Prohlídka hradu Kunětická hora dne 4. říjen nazvaná Od parforsních honů k Velké pardubické nabídne i vystoupení trubačů a výklad o parforsních honech, předchůdci legendární steeplechase.

Podzimní bohatství barev a vůní budete moci obdivovat na zámku Ratibořice o víkendu 4. a 5. října. Bohatá výzdoba interiérů i prohlídka běžně nepřístupných barokních sklepení bude doplněna v zámecké hale o ochutnávku knížecího zvěřinového guláše a zvěřinové paštiky. Barvy a tóny podzimu podbarví fanfáry pozounů a lesních rohů.

Knížecí lov aneb jedinečná příležitost zastřílet si z luků na terče v podobě zvířat v životní velikosti i olympijské a sklopné terče se naskytne 11. října na zámku Sychrov. Program doplní zámečtí trubači, loutkové divadlo a prezentace lukostřeleckých oddílů.

Mezinárodní setkání sokolníků se uskuteční na zámku Opočno 10. - 12. října. Návštěvníci shlédnou nástupy sokolníků, ukázky lovu i slavnostní výřady ulovené zvěře za zvuku loveckých fanfár.

Poslední víkendovou sobotu 25. října uvidí milovníci koní na zámku Bučovice Hubertovu jízdu. Připraven je kvalitní jezdecký program i kostýmované prohlídky zámku s historickými scénkami.

Zámek Velké Losiny nabízí Lovy beze zbraně, totiž s dravými ptáky. Reálný lov lišky, zajíce nebo bažanta i humorné, ale i vědecky přesné povídání o dravých ptácích se uskuteční dne 26. října.   Historické speciality

Výstava Tisky 16. století v západočeských zámeckých knihovnách ukazuje na zámku Kozel nejstarší reprezentativní tisky od 16. století.

Prohlídky běžně nepřístupných prostor a exkluzivní prohlídky fasád s vyzkoušením míchání malty středověkými postupy proběhnou 10. a 11. října na hradu Švihov.

Oslavy s průvodním slovem, bohoslužbou, divadlem a hudbou aneb šest set let od odchodu Mistra Jana z Krakovce do Kostnice pořádá 11. října hrad Krakovec.

Speciální prohlídky zámku Pokrok nezastavíš! od sklepů až po půdy, které nejsou běžně přístupné, nabízí 11. a 12. října zámek Slatiňany.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.