Přihlásit

Rybáři: Vydry plení některé revíry nad hranici únosnosti (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pstruhové revíry v současné době plení vydry a rybáři bijí na poplach, protože řada potoků v těchto revírech není schopna vyprodukovat to, co vydry sežerou. Tímto problémem se bude zabývat dvoudenní konference, která se uskuteční v závěru týdne v letovisku Studánka na Rychnovsku.
Účastníci konference budou řešit zejména současný stav a možnosti zlepšení populace lipana podhorního a pstruha obecného.

Hrozí likvidace endemických druhů pstruhů
Vydra za rok zkonzumuje podle zkušeností 350 až 500 kilogramů ryb. Ve volné přírodě nemá přirozeného nepřítele, proto se velmi rychle množí. Kromě ní ryby likvidují i další predátoři - kormorán, čáp černý či volavka. Podle Miroslava Kulicha, majitele pstruhařství Hynčice na Broumovsku, za pár let nebudou škodit jen rybářským úlovkům ale mohou začít likvidovat celá rybí společenství. "Až výrazně za míru přirozené reprodukční schopnosti těchto ryb," podotkl Kulich, který je jedním z účastníků konference.
Podle zkušeností rybářů dochází k nenávratné likvidaci především endemických populací pstruhů, přizpůsobených po tisíce let danému specifickému prostředí, například s vyšším Ph vody. Postiženi nejsou jen pstruzi, ale spolu s nimi i všechny druhy raků, měkkýšů a vodního ptactva. Přirozená reprodukce vyder je ještě podporovaná rozvozem odchovaných mláďat vydry říční ze záchranné stanice v Pavlově.
Všemi těmito otázkami se bude zabývat zmíněná konference a účastníci navštíví na závěr i rybí líhně v kraji.

Zlaté časy skončily kvůli predátorům
Rybaření se v naší republice věnuje na 350 000 členů rybářské organizace, jen na východě Čech je téměř sto organizací. Aby si sportovní rybáři mohli do revírů jí t úspěšně zachytat, to stojí odborníky, profesionály a ty, kteří zabezpečují hospodářskou činnost velké úsilí. Problémů kolem odchovu, vysazování i udržení příslušných druhů ryb v odpovídajících vodách není málo.
To, jak si rybáři na různých revírech zachytají, záleží na mnoha okolnostech. Od předlistopadového období se výrazně změnila kvalita vody. Především vybudováním čističek, také ubylo výrazně i otrav vodních toků, snížily se exhalace, chemizace v zemědělství a zapůsobila ještě řada dalších faktorů. Než nastal problém s predátory, zažili rybáři v pstruhových a lipanových revírech zlaté časy trofejních úlovků co do množství i hmotnosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.