Přihlásit

Ohrožený sysel se vrátil do Podyjí (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tři desítky syslích nor napočítali biologové nedaleko Hnanic. Do Podyjí se zvíře vrátilo díky vhodným podmínkám, které poskytuje stepní kopec.

Podyjí - Veverce podobný hlodavec se po letech vrátil do Podyjí. Na stepním kopci na Hnanicku biologové napočítali zhruba třicet syslích nor. K vytvoření vyhovujícího prostředí pomohla zejména péče o travní plochy v Podyjí. Sysel totiž žije pouze v krátkostéblých porostech, které zvláště po kolektivizaci zemědělství z krajiny vymizely.
V posledních letech napomáhá těmto hlodavcům například návrat k tradiční pastvě. "Pro Národní park Podyjí je informace o výskytu sysla dobrá zpráva. Ukazuje se, že naše péče o nelesní plochy a spolupráce s místními zemědělci přináší své výsledky," uvedl mluvčí Správy parku David Grossmann.
Několik metrů od rakouských hranic pozorovali odborníci fungující kolonii syslů. "Občas se objeví průzkumník, rozhlédne se po okolí a zase zmizí," popsal Martin Škorpík z Národního parku Podyjí, který je specialistou na ochranu přírody.
Jak doplnil, panáčkující sysel musí mít v krajině dobrý rozhled, aby včas zaznamenal predátory, kterými jsou zejména šelmy nebo dravci. "Na jižní Moravu se šíří z Rakouska a vyhovují mu například letiště a posekané trávníky," doplnil Škorpík. Sysel ještě v padesátých letech minulého století pustošil pole na Znojemsku. Kvůli změnám v hospodaření a snad i vlivem systematického hubení ale z přírody téměř úplně vymizel. "Dnes zbývá na území celé republiky jen několik desítek míst jeho výskytu. Ústup sysla zřejmě souvisí i s úbytkem pastvin zejména v nížinách, vznikem rozlehlých polí bez drobných plošek mezí a úhorů. Přispělo i omezení pastvy kolem vesnic," naznačil zoolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter.
Podle něho dává větší kolonie syslům větší šanci na přežití. Vhodné podmínky by díky pravidelné pastvě mohli nalézt i v okolí Havraníků. Na Znojemsku mají trvalé kolonie zatím jen na bývalém letišti v Jamolicích nebo na letišti u Miroslavi.
Jak dodal Martin Škorpík ze Správy parku, cestu zpět do Podyjí si našel před časem i orel mořský nebo bobr evropský. "Orel se bohužel stává nechtěným terčem pytláků, kteří kladou jedovaté návnady na lišky," popsal Škorpík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.