Přihlásit

Výstava ,,Muzeum v říji" seznamuje s historií myslivosti (chrudimskenoviny.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudim
Na čtvrtek 16. října na17. hodinu připravilo pro veřejnost Regionální muzeum otevření přírodovědné výstavy pod názvem Muzeum vříji. Výstava bude v muzejních prostorách k vidění až do ledna příštího roku.

Expozice z minulosti myslivosti představuje velice bohaté téma. Tradice myslivosti mají dalekosáhlý přesah do současnosti. Výstavou se autoři chtěli pokusit zachytit fenomén myslivosti ze všech možných stran. K vidění je řada trofejí, dermoplastických preparátů, hudebních nástrojů, vzácných obrazů s mysliveckou tematikou, starých fotografií, mysliveckých uniforem a dalších zajímavých doplňků a předmětů spojených s myslivostí.

Návštěvníci se mohou těšit i na unikátní sbírku pytláckých chladných i palných zbraní. Ve výstavě jsou zbudována i dioramata, která návštěvníka vtáhnou nejen do lesa mezi zvěř či do prostředí parforsního honu, ale i do prosté myslivecké fořtovny. Celek navíc tematicky doplní výstava Nástrahy, pasti a železa na škodnou, připravená stanicí ORNIS Muzea Komenského v Přerově.

Zúčastnění autoři mají až na výjimky kořeny ve Východních Čechách, Marek Rejent žije vProseči, Tereza Šmahová v Pardubicích, odtud pochází i Zdeněk Daněk. Paulina Skavova působí v Trutnově, Pavel Doskočil v Hradci Králové a v Jičíně. Součástí projektu Muzeum vříji je také autorská výstava fotografií Rudolfa Vařejky Ruda mezi ptáky.

K výstavě jsou připraveny přednášky přírodovědné i studující obraz lovu v umění a kultuře.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.