Přihlásit

Svatohubertská mše proběhne už podvacáté (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimov
Na jubilejní svatohubertskou mši zve Okresní myslivecký spolek v Pelhřimově. Bohoslužba se bude konat příští neděli v 9 hodin v pelhřimovském kostele svatého Bartoloměje.
"Před dvaceti lety jsme byli jedni z prvních v republice, kteří svatohubertskou mši pořádali," vysvětlil předseda spolku František Dohnal.
Při mši, kterou budou doprovázet trubači Loveckého tria z Prahy, budou uctěni všichni zemřelí myslivci v regionu. Po skončení obřadu bude již tradičně koncert lovecké hudby venku před kostelem. Podobně jako každé povolání má svého svatého patrona, mají ho i myslivci - původně jím byl svatý Eustach, pak byl nahrazen svatým Hubertem. Podle materiálu, který poskytl Deníku František Dohnal, se svatý Hubert narodil zhruba v rozmezí let 686 až 658 v Neustrii ve Francii.
Jeho otec byl dvořan u krále. Tam Hubert vyrůstal a učil se rytířským dovednostem.
V tomto prostředí byl obyvyklý spíše rozmařilý život, ale Hubert se nečekaně radovánek zřekl a po úmrtí otce se uchýlil do Maastrichtu, kde byl vysvěcen na kněze. Pak se stal i biskupem.
Podle legendy došlo k jeho konverzi ke křesťanství na Velký pátek, kdy byl na lovu. Prý se mu zjevil jelen se zářícím křížem mezi parohy (viz obrázek) a promluvil: "Huberte, proč neustále hledáš a lovíš zvěř? Je na čase, abys začal hledat mne, neboť já jsem Pán a Bůh, který byl za tebe a všechen lid ukřižovaný."
Zaskočený Hubert měl odpovědět, že dosud o Bohu jen slyšel a nevěřil v něj, ale teď chce konat jeho vůli a žít v pravdě. Jelen pro myslivce od nepaměti představuje dokonalý typ lovné zvěře v Evropě.

Druhá hubertská
Další svatohubertská mše bude ve stejný den, 26. října, ve 14 hodin ve Vyklanticích. I tam zatroubí Lovecké trio Praha.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.