Přihlásit

Brno se stane na čtyři dny psím centrem Evropy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nebývalé množství čtyřnohých návštěvníků očekává od čtvrtka do neděle veletržní areál v Brně.
Koná se tam u nás dosud absolutně největší mezinárodní výstava psů, která počtem přihlášených čtyřnohých miláčků patří i mezi největší na světě.
Na Evropské výstavě psů všech plemen (Europan Dog Show), která je spojena i s národní výstavou, se představí téměř 21 000 psů z 53 zemí světa, které bude posuzovat 149 certifikovaných rozhodčích z 23 zemí. Hoteliéři si mnou ruce, plnit se začne i provizorní autokemp, který vznikne před pavilónem P, kde se už na středu nahlásili první vystavovatelé především ze severských zemí, kteří používají na své cesty obytná auta či karavany. "V dnešní době je to už naštěstí tak, že lepší hotely ani neúčtují příplatek za ubytovaného psa. Pokud víme, tak v Brně jsou už z větší části ubytovací kapacity rezervovány. Na každého vystavovaného psa připadají na těchto výstavách obvykle dva lidé doprovodu, a když k tomu připočítáme i návštěvníky, je reálný předpoklad, že v Brně bude kolem 80 000 pejskařů," řekl ředitel výstavy a prezident českomoravské kynologické unie Lubomír Široký. Jak doplnil, do Brna přijedou vystavovatelé až z Indie, Peru, Číny, Bolívie, Jižní Koreje a dalších zámořských zemí.
Zatímco chovatelé ze severských států, především ze Švédska, Norska, Finska a Dánska, kde je nejvíce chovaných psů na světě - asi jeden pes na dva obyvatele - dávají přednost v ubytování na takových velkých akcích ve vlastních obytných vozech, Rusové, kteří přivezou do Brna 1300 psů, zaplňují nejčastěji hotely, i když také velmi často přijíždějí ve speciálně upravených autobusech.
Psi se ve skupinách podle plemen posuzují denně od devíti hodin, přičemž výstaviště je otevřeno každý den od osmi ráno do sedmi večer. Ve dvoukolovém hodnocení budou rozhodčí hledat nejlepší jedince například mezi štěňaty, dorostenci, seniory a podobně. Psi se špičkovým rodokmenem u vzácných plemen mají nezřídka hodnotu jako auto střední třídy.
Při soutěžích a posuzování pořadatelé pamatují na diváky nejen tribunami v okolí posuzovacích kruhů, ale také velkoplošnými obrazovkami, což je zvláště u malých plemen praktickou nutností. Nezbytnou součástí areálu jsou také plochy na venčení, kterým je potřeba vzhledem k množství zvířat věnovat mimořádnou pozornost.
"Jde o speciální každodenně vyměňovaný a znovu pokládaný trávník ve vyhrazeném prostoru. Mimo to jsou k dispozici i psí pisoáry, tedy napodobeniny pařezů či patníků, které jsou napuštěny speciální chemikálií, která psy iniciuje k močení, a tyto pisoáry jsou umístěny přímo nad kanály," popsal k organizaci za veletrhy Jan Kuběna.
Na akci je základní dospělé vstupné sto korun, dětí platí polovinu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.