Přihlásit

Zloději ukradli celé stádo muflonů. Škoda jde přes milion! (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Profesionální gang zlodějů řádil u Bělé pod Bezdězem. Z obory tam ukradli nejcennější chovné a trofejní kusy muflonů. Desetiletá práce majitele obory je tak naprosto zničená.

Cena každého ukradeného zvířete je téměř 100 tisíc korun. Zloději muflony odvezli živé, pravděpodobně je přesunuli do svých revírů. A zvířata se tak asi stanou kořistí bohatých myslivců. "To je hroznej pocit. Už nevím, co s tím. Donutí mě to až k slzám," reagoval na zprávu o krádeži majitel zvířat Josef Bajtl.

Pan Bajtl žije jen pro své muflony a daňky. Měl mezi nimi trofejní kusy obrovské ceny. Mezi myslivci hodnocené jako zlaté. "Jeden měl 220 bodů a ti další měli medaile po 200 bodech. Deset let jsem tyhle muflony odchovával, dělal jsem selektivní odstřel a ty nejlepší mufloni jsou pryč," neskrývá lítost Josef Bajtl.

Celkem patnáct cenných zvířat se ztratilo z třináctihektarové obory v polovině minulého týdne. A nebyli za tím asi žádní amatérští pytláci. Tihle zloději věděli přesně, co dělají. "To muselo být dvacet lidí. Pět lidí to nemohlo udělat," odhaduje Bajtl.

Zloději přijeli zřejmě několika auty, urazili zámek, plaché muflony dovezenými zábranami oddělili od daňků a nahnali do rohu. "Museli to oddělit od těch daňků, protože ten daněk by je zabil," soudí okradený muž.

Ukradené samice měly mladé. V oboře po nich zůstali nešťastní sirotci, které teď pan Bajtl bude muset uměle dokrmovat. "Za tři roky mi bude 70. Já už se nový generace těch medailových muflonů nedočkám," říká. Krádež byl už ohlásit na policii. "Zatím případ řešíme jako krádež, kdy pachatelům po jejich dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," potvrdil tiskový mluvčí policie David Schön.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.