Přihlásit

V Jeseníkách začaly podzimní zvěřinové hody (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jelení, kančí, daňčí, křepelčí, srnčí - v Jeseníkách začínají oblíbené podzimní zvěřinové hody a šéfkuchaři horských hotelů a chat se předhánějí v nápaditosti, z jakého masa připraví speciality a jak je vyladí.

Zvěřinové hody - pouhá dvě slova, ovšem skrývající spoustu báječných chutí a vůní. Jídelníčkům mnohých oblíbených restaurací horských hotelů a penzionů v Jeseníkách od soboty 25. října vévodí právě zvěřina a bude to tak i v listopadu. Horský hotel Kopřivná v Malé Morávce pojal pozvánku trochu tajuplně, bez detailů. Prostě zve na speciality z bažanta, koroptve, jelena, srnce, kance a zajíce, přitom hostům doporučuje rezervovat si předem stůl. Speciality ze zvěřiny bude mít v jídelníčku až do středy, kdy školním dětem končí podzimní prázdniny.

Hotel Praděd Vysílač, který sídlí na nejvyšší hoře Moravy a Slezska, už v týdnu na internetu dovolil zájemcům nakouknout do své udírny, na zavěšené, jistě skvělé a pikantní zvěřinové klobásy. Kdo do nich bude chtít zaříznout, nebo si dopřát jinou zvěřinovou specialitu, bude muset vystoupat do nadmořské výšky 1492 metry a vzít to docela svižně. Na Pradědu už ve středu ležel první sníh, a i když má být v sobotu docela slunečno, lehká letní bunda k pohodě zřejmě stačit nebude. V restauraci na Pradědu navíc personál v sobotu poprvé narazí speciální pivo uvařené pro hosty jen této nejvýše položené restaurace v České republice.

Kousek pod Pradědem láká Sporthotel Kurzovní pěší turisty i cykloturisty na zvěřinové hody velkoryse sestaveným menu. Můžete si tady objednat třeba bažantí vývar s masem a domácími nudlemi, špikovanou kančí kýtu na smetaně s karlovarským knedlíkem, kančí řízek s domácím bramborovým salátem či daňčí ragú na červeném víně s rýží a další chutné chody.

To Horský hotel Vidly jídelníček teprve dolaďuje, zvěřinu ve velkém chtějí kuchaři nabízet až v listopadu: "Na zvěřinu budeme naše hosty zvát každý víkend, před rokem měla největší úspěch jídla z jeleního, kančího a srnčího masa," potvrdila ředitelka hotelu Stanislava Závodná.

Zvěřinové hody směřuje na druhý listopadový víkend také Hotel Praděd Thamm ve Zlatých Horách, ovšem jídelníček pro dny 6. až 9. listopadu i vyvěsil se značným předstihem. Nechybí na něm jelení paštika s brusinkami či jelení vývar s domácími nudlemi, kančí medailonky na švestkách ani kančí roláda s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Pokud vám zvěřina nechutná a dali byste přednost spíše něčemu lehčímu a přitom špičkovému, zajeďte třeba do Bělé pod Pradědem - Domašova do Penzionu Běla. Tam až do 5. listopadu nabízejí speciální festivalové menu Gastrofestivalu Czech Specials. Menu připravené z místních surovin sestavili z předkrmu - pěny z kozího sýra z farmy v Bělé s želé z červené řepy a polníčkem, hlavního chodu - hovězího masa z farmy ve Vysokých Žibřidovicích na červeném víně a houbách, podávaného s mačkanými bramborami, a dezertu - bramborových taštiček s mákem přelitých horkými švestkami.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.