Přihlásit

První zámecký ples na Novém Hradě (Svobodný hlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 18. října se v barokních prostorách Nového Hradu uskutečnil 1. zámecký ples po více než 200 letech. Naposledy se na zámku tančilo u příležitosti schwarzenberských loveckých honů - z písemných pamětí víme, že "poprvé" se tak stalo v roce 1782 díky knížeti Janu Nepomuku I. ze Schwarzenbergu. Tehdy byla oslava původně plánována na zámku v Postoloprtech, ale nakonec padlo rozhodnutí vyzdobit k této příležitosti právě novohradský zámek, v pozdějších letech se ale hony a oslavy přesunuly na vršovický zámek s moderní bažantnicí. Tradice plesů je jistě na zámku starší - Nový Hrad velkým společenským ruchem žil nejvíce v 2. polovině 17. století za hraběte Gustava Adolfa z Varrensbachu a v 1. polovině století 18., kdy byl zámek v majetku prostopášné Anny Barbory z Löweneggu.
Na tom letošním plese hrála k tanci i poslechu severočeská kapela Chilli band z Klášterce nad Ohří a večer byl zpestřen historickými tanci, ale i půlnočním překvapením ve stylu šermířského souboje mezi šlechticem a šlechtičnou v maskách. Mezi významnými hosty nechyběl hejtman Ústeckého kraje. Ples však byl určen všem, kdo se chtěl bavit a zažít kouzlo nočního zámku. Sály byly plné - zúčastnilo se 144 tanečníků, tedy nejvyšší možný počet hostů. Děkujeme všem, kteří si historický okamžik nenechali ujít a těšíme se opět, třeba v příštím roce, kdy si navíc připomínáme 550 let od zahájení stavby Nového Hradu Albrechtem z Kolovrat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.