Přihlásit

ranovští myslivci slavili sv. Huberta. Potřetí (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesní mši u kaple Marie Schütz, Panny Marie Ochranitelky, se účastnily přes dvě stovky lesníků, nimrodů a věřících z Vranova a okolí


Vranov nad Dyjí
Na lesní cestě u Hraběnčiny loutky je na pozdní sobotní dopoledne nezvykle rušno. Od louky do lesa a zase zpátky prochází hloučky lidí, je slyšet vytrubování a elektrické varhany, občas zaštěká pes.
Ačkoliv první listopadový den patří v liturgickém kalendáři všem svatým, u kaple Maria Schütz, Panny Marie Ochranitelky, mají v sobotu před polednem hlavní slovo myslivci a lesáci se svým patronem, svatým Hubertem. Svatohubertskou mši pro ně na svažitém palouku v lesích nedaleko vranovského zámku slouží vranovský farář Marek Dunda.
U kaple postavené původně jako připomínka antického chrámu se schází víc než dvě stovky lidí, mnozí v lesnických a mysliveckých oblecích. "První svatohubertskou mši jsme uspořádali před třemi lety. Hledali jsme totiž nějaké využití pro tenhle chrámek neboli kapli, který spravují Lesy České republiky. Domluvili jsme se s obcí, mysliveckými sdruženími v okolí, všichni souhlasili, tak jsme to zkusili, ohlas byl dobrý," vzpomíná revírník Oldřich Brož, který slavnost inicioval. Vranovské lesy zná dobře, je totiž revírníkem lančovského revíru, který zahrnuje prakticky celé Zajordání.
Lesáci kapli pro slavnostní příležitost náležitě vyzdobili. Mezi bílými sloupy antického portika vévodí průčelí kaple velká jelení hlava, v čele průvodu s dary ke mši pak nimrodi a lesáci vedle obvyklého chleba a vína nesou uloveného daňka, několik ptáků a rybu. Mezi účastníky bohoslužby je i zřejmě nejmenší přítomný Hubert. Čtyřměsíční klučina svůj první svátek slaví spokojeným poklimbáváním. "O hubertské mši nám řekl můj táta, který tady na Vranově velkou část roku žije. Od té doby, co se malý v červnu narodil a dali jsme mu jméno Hubert, pořád říkal, že rozhodně musíme přijet. A teď tu chodí a každému říká, že máme Huberta," usmívá se maminka Zuzana Klvaňová.
Lesní mše se jí líbila. "Bylo to pěkné a pro nás až dojemné. A náš starší syn na začátku, vždycky když padla zmínka o Hubertovi, pořád povídal: Řekli Hubert, řekli Hubert! Pokud nám to vyjde a budeme mít čas, přijedeme i napřesrok," doplnila Klvaňová. Mši pro lesníky chodí rád sloužit farář Dunda. "V kapli jsem občas míval mši pro mládež, jednou tu byla i svatba. Je to nádherné místo a vždycky stojí za to si sv. Huberta připomenout," vysvětluje farář.
V zeleném kabátu a mysliveckém klobouku a obleku se mše účastní i vranovský starosta Lubomír Vedra. "Vranov jako takový sice není zrovna myslivecká obec, ale rozhodně je branou do Podyjí a je tedy úzce spojený s přírodou. Místa, jako je Hraběnčina louka, rozhodně stojí za návštěvu. A dnešní mše je příjemné a čím dále lepší setkání přátel, kteří mají co do činění s lesem a myslivostí," říká starosta. Právě na louku míří po mši většina přítomných na guláš, pivo a kus řeči. Mezi nimi i spokojený revírník Brož. "Slavnost tady na místě chystáme asi dva dny, první schůzku k ní míváme v září. A pokud se všechno vydaří tak jako dnes, tak to za tu práci rozhodně stojí. Přálo nám počasí, lidí přišlo ještě víc než loni, výborné," pochvaluje si Brož.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.