Přihlásit

Premiérové svatohubertské odpoledne (Jiskra)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Městečko Trhový Štěpánov ožije v sobotu 8. listopadu mysliveckým svátkem svatého Huberta. Ulicemi budou projíždět koně s kočárem, znít bude hudba a myslivci zasvětí návštěvníky do tradic, noblesy a kultury tohoto oboru. Své umění předvedou sokolníci, kynologové, šperkaři, řezbáři či nožíři. Účastníci se mohou těšit také na pohoštění ze zvěřinových specialit.
Velkolepý program začne ve 14 hodin zahájením u spolkového domu. Potom městem projde průvod v čele s nejlepšími regionálními trubači Benešovské horny a stylově ustrojenými zástupci mysliveckých sdružení. V kostele sv. Bartoloměje by si návštěvníci neměli nechat ujít Svatohubertskou mši a pasování nových mysliveckých adeptů. Mši svatou bude celebrovat pan farář a myslivec ThMgr. P. Marek Martiška, MIC. Následný půvabný rituál pasování jistě dojme všechny přítomné a přinese jim krásný zážitek.
Společenský ruch zaplaví celý spolkový dům i Muzeum Štěpánovska, kde si návštěvníci prohlédnou výstavu mysliveckých trofejí poskytnutých místními sdruženími a střeliva vlašimské společnosti Sellier & Bellot, a. s., která už téměř dvě století vyrábí náboje pro lov a sport. Každý se poutavou formou dozví leccos o myslivosti - o její hrdé tradici, historii i současnosti. Pozornost si rovněž získají ukázky bravurně sladěné spolupráce člověka a zvířat, tedy dovednosti sokolníků a mysliveckých psovodů. Velký zájem bude také o výrobky představitelů dalších příslušných profesí - šperkaře, nožíře a řezbáře.
Svatohubertské slavnosti se uskuteční v Trhovém Štěpánově letos poprvé a pořadatelé (Město Trhový Štěpánov, Okresní myslivecký svaz Benešov, Sellier & Bellot a.s. a místní myslivecká sdružení) doufají, že se z akce stane tradiční zdejší svátek. Srdečně vás zvou na jeho zahajovací ročník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.