Přihlásit

Připomenou si svatého Huberta (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko - Víkend v mysliveckém duchu. Společně oslavit svátek svatého Huberta, patrona myslivců, mohou lidé o víkendu v Boskovicích nebo ve Křtinách.
Svatohubertské slavnosti pořádá rodina Mensdorff­ ­Pouilly na boskovickém zámku již popáté. Oslavy svátku myslivců začnou v sobotu v poledne svatohubertskou mší svatou v zámecké kapli. Následně mohou návštěvníci zhlédnout sokolnickou show skupiny Zayferus a přehlídku loveckých psů. "Nově budou k vidění preparátorské kousky preparátora Jaroslava Pekaře a historické řetězové pily ze sbírky Otakara Rady," uvedla Kateřina Klementová ze správy boskovického zámku, na kterém vystaví také lovecké trofeje. K občerstvení se bude prodávat mimo jiné zvěřina. "Pro děti je připravený program zaměřený na lesní rostliny a živočichy," řekla Klementová. V ceně vstupného šedesáti korun je také prohlídka zámku.
V křtinském chrámu Jména Panny Marie si lidé mohou vneděli připadat trochu jakov lese. "V kostele budou dokonce i smrčky," řekl křtinský farář Jan Peňáz. Nebudou chybět ani myslivecké symboly. "Mši svatou v půl jedenácté doprovodí trubači Školního lesního podniku Křtiny a zpěváci ze Slovácka," uvedl farář. Účast na šestnácté svatohubertské pouti ve Křtinách přislíbili také Moravští rytíři.
Svatý Hubert žil na přelomu sedmého a osmého století v západní Evropě. Pocházel z bohaté šlechtické rodiny a byl výborným lovcem. Velmi ho zasáhla smrt jeho manželky při porodu. Stal se knězem, šířil křesťanství a později byl biskupem v Lutychu. Je patronem myslivců, lovců, střelců, ale také řezníků, optiků a matematiků.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.