Přihlásit

Velké šelmy (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VAŠE REAKCE:

Dne 22. října otiskl Valašský deník hned dva články vztahující se k naší studii, která zkoumala velké šelmy a situaci v chovu ovcí v Beskydech. Takový zájem nás potěšil, méně nás však potěšil druhý článek, komentář, ve kterém jeden z redaktorů tvrdí, že soužití velkých šelem a ovcí je staletími ověřené a není ho třeba zkoumat. Ten, kdo se o to pokouší, má být podle něj "psedouodborník, který nemá šanci na nic jiného". Je škoda, že před příkrým odsudkem se pisatel komentáře se studií, která vychází v prestižním recenzovaném časopise Journal for Nature Conservation, vůbec neseznámil. Už dávno neplatí, že soužití velkých šelem a ovcí "funguje jen na základě zákonů přírody". Mnohem významnější překážky v současné době chovu ovcí kladou zákonitosti ekonomikya aktuální směřování lidské společnosti.
Redakční rada každého mezinárodního odborného časopisu přísně posuzuje, zda články, které autoři posílají, představují originální a metodicky správně provedený výzkum.
Jen studie, které náročnou kritikou recenzentů a editorů projdou, časopisy otisknou. Domníváme se proto, že "pseudoodborníci" nejsou ti, kdo v takových časopisech publikují, ale spíše ti, pro jejichž myšlenky v těchto časopisech není místo. Jaké jsou tedy hlavní výsledky naší studie? Především se ukázalo, že velké šelmy v současné době nejsou v Beskydech ani zdaleka tak početné, jak si spousta lidí myslí, a zřejmě především díky pytlačení a odlovu na Slovensku se u nás vlci a medvědi nevyskytují trvale, ale pouze občas a přechodně. Pouze rys má v Beskydech stálou populaci, která ale téměř vůbec neútočí na domácí zvířata.
Při analýze útoků šelem na ovce a srovnání s celkovým počtem chovů a ovcí se pak ukázalo, že velké šelmy nejsou z celkového hlediska limitujícím faktorem, který by ohrožoval chov ovcí v Beskydech. Daleko významnější je aktuální ekonomická situace v chovu ovcí unás. I když je tradice chovu ovcí v Beskydech stále živá, většina místních farmářů hodnotí své podnikání jako neziskové, a to především kvůli nízké výkupní ceně ovčích produktů a nízké poptávce.
Negativní vývoj se projevuje zřejmě také ve stárnutí populace beskydských chovatelů. Pokud se situace nezmění, začnou nám v budoucnosti kromě velkých šelem významně ubývat i farmáři chovající ovce a podílející se tak na kráse a rozmanitosti beskydské krajiny.
Zaslal: Petr Kovařík, Miroslav Kutal


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.