Přihlásit

Svatojanští myslivci uspořádali další Svatohuberskou mši (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Jan
V kostele ve Svatém Janu u Sedlčan se uplynulou neděli konala slavnostní Svatohubertská mše svatá. Bohoslužbu uspořádali myslivci ze svatojanského sdružení ve spolupráci s místními farníky, kteří kostelík zasvěcený svatému Janu Nepomuckému slavnostně vyzdobili jedlemi a loveckými motivy. Mši celebroval správce zdejší farnosti Zbigniew Grzyb a její průběh sledovalo několik stovek věřících z obce Svatý Jan i z okolí..
"Svatohubertská mše se stala v naší obci tradicí. Letos jsme ji uspořádali již po dvanácté. Mám radost z toho velkého počtu lidí, kteří mši navštívili. Vážím si toho, že přišli téměř všichni členové našeho sdružení a navíc ve slavnostních uniformách," řekl Miroslav Votruba, předseda Mysliveckého sdružení Svatý Jan.
V průběhu mše vystoupili benešovští hornisté vedení hornmajstrem Janem Slabým, kteří zahráli a zazpívali několik fanfár a různých skladeb s mysliveckou tematikou. Na závěr vše všichni si účastníci bohoslužby zazpívali Svatojanskou fanfáru. Tato skladba zazněla vzápětí ještě jednou při loučení před kostelem. "Náš sbor má nejstarší tradici svatohuberských mší v naší farnosti. V průběhu roku pořádáme i celou řadu dalších akcí, na které zveme širokou veřejnost. Tou nejbližší je náš tradiční myslivecký ples, který se koná na 1. svátek vánoční v Krásné Hoře," doplnil předseda sdružení Miroslav Votruba.
Po skončení Svatohubertské mše se myslivci a jejich přátelé sešli na slavnostním obědě v hostinci U Lípy v Hrachově.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.