Přihlásit

Začal nový ročník Vlčích hlídek (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydské Vlčí hlídky působí už patnáctým rokem, stále fungují i jako prevence pytláctví


Beskydy
Na chatu Třeštík v Beskydech vyrazili o prodlouženém víkendu noví zájemci o ochranu velkých šelem. Zahájili tak již patnáctý ročník dobrovolnických Vlčích hlídek, které mapují výskyt vlka, rysa a medvěda na slovensko­českém pomezí. Informovalo o tom Hnutí Duha.
Na Třeštíku čekalo dobrovolníky úvodní školení, na kterém se dozvěděli vše potřebné pro monitoring velkých šelem. V dalších týdnech se k nim na Šumavě přidají zájemci o Rysí hlídky. Součástí semináře jsou odborné přednášky zoologů nebo zajímavé detaily z monitoringu medvěda. Praktickou část přímo v terénu vedou zkušení koordinátoři monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha. Asi sto třicet nových dobrovolníků získá nejen znalosti o životě vlků, rysů a medvědů, ale naučí se také základy stopování a pohybu v terénu.
Dobrovolníci Vlčích hlídek při pravidelném procházení terénu vyhledávají pobytové znaky velkých šelem i dalších chráněných druhů, odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytipovaná místa umisťují fotopasti. Hnutí Duha upozorňuje, že další funkcí hlídek je šířit mezi místními obyvateli a návštěvníky hor pravdivé informace o velkých šelmách, které obestírá řada pověr a polopravd. "Dobrá informovanost by měla předejít situacím, které zažily některé beskydské obce v polovině devadesátých let. Tehdy se do Beskyd ze Slovenska vrátili vlci a podle dobových informací se zde pohybovala asi desítka zvířat. Vlna nenávisti a strachu z neznáméhovšakvedlaktomu,že tato zvířata byla během následujících let upytlačena," uvedlo hnutí.
Dobrovolnické hlídky proto vznikly a dodnes fungují také jako prevence pytláctví - svojí přítomností v terénu odrazují nelegální lovce. Hlídkaři pátrají po známkách pytláctví a upozorňují na nalezené zakázané masité návnady, takzvané újedě.
Letos dobrovolníci v Beskydech objevili dokonce i otrávenou návnadu, kde chemická analýza prokázala přítomnost nervového jedu karbofuranu. Leona Machalová, terénní pracovnice Hnutí Duha a koordinátorka Vlčích hlídek, uvedla, že každoroční velký zájem lidí různých věkových kategorií o zapojení do hlídek je velmi potěšující. "Především pokud jsou to obyvatelé z regionu Beskyd," konstatovala.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.