Přihlásit

Proč jíst zvěřinu: Ochutnejte tři recepty! (zens.centrum.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Máte rádi zvěřinu? Vyzkoušejte kančí řízky, jelení ragú nebo pečenou daňčí kýtu!

Podzim si hodně z nás spojuje s padáním listí, pouštěním draka či dýněmi, ale zapomínat bychom neměli ani na skvělou chuť zvěřiny. Proč ji jíst a jaké recepty vyzkoušet? Poradíme.
Recepty na zvěřinové pochoutky jsou jednoduché a zvládne je každý, není třeba se jich bát. Maso je dietní, lahodné a mile vás překvapí.

Proč nakupovat zvěřinu?
Je pravda, že si budete muset o trošku víc připlatit, než třeba u vepřového, ale nebudete litovat. Jedná se o maso velmi výživné, s minimem tuku, lehce stravitelné a navíc na stůl přináší zvláštní chuť i vůni.

Proč je skvělé při dietě?
Tuk není ve zvěřině proložený ve vrstvách, ale prostupuje svalovou tkání. Mimo to je toto maso bohaté na vápník, fosfor, železo a vitaminy A i B. Je ideální pro sportovce, protože obsahuje vysoký podíl bílkovin a jiných minerálních látek.
Ovšem nic se nemá přehánět, ti, co mají problém s vysokým množstvím kyseliny močové, by si zvěřinu (maso všeobecně) měli dopřávat jen zřídka, jinak se kyselina bude usazovat kolem kloubů a vám hrozí dna (bolestivé onemocnění).

Jíst či nejíst?
Lidé si ke zvěřině hledají cestu nejen kvůli vyšší ceně či specifické chuti, ale obávají se, že ukrývá celou řadu parazitů.
Ale každé maso, které jde k odběrateli, je veterinárně prošetřené. Pouze ten, co kus zastřelí, si může část masa vzít, aniž by bylo veterinárně překontrolované. Okamžitě po ulovení je zvěř vyčištěná, aby nedošlo k zapaření. K prohlídce veterinářem se dává nejen maso, ale i vnitřní orgány. Jde o velmi přísnou kontrolu.

Naučte se s masem zacházet
Mladá zvěř má krátké vlákna, maso je měkké a křehké. Starší kusy je třeba nechat odležet 2-4 dny naložené v marinádě nebo zabalené v šátku. Maso potřebuje chladné místo a nejlépe i průvan. Zvěřina se nesmí omývat (kromě černé zvěře a některých případů), pouze ji očisťujte hadříkem.
A nyní už si jen užívejte jedinečnou vůni a chuť tohoto lahodného masa. Vyzkoušejte tři recepty, které vás nadchnou.

Kančí řízky v těstíčku
Chcete kance raději se zelím či se šípkovou? Pokud nemáte rozhodnuto, zkuste tyto křehké řízky.
Budete potřebovat: 1 kg kančí kýty, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení
Na těstíčko si připravte: 2 vejce, 100 ml mléka, 2 špetky soli, 100 g hladké mouky, 3 brambory

POSTUP:
Kančí kýtu nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte a opepřete. V misce smíchejte mléko, vejce, mouku, najemno nastrouhané brambory a 2 špetky soli. Řízky lehce obalte v mouce, poté v těstíčku a z obou stran osmažte v rozpáleném oleji dozlatova. 
Kančí pochoutku podávejte s jemně vyšlehanou bramborovou kaší nebo můžete vyzkoušet šťouchané brambory smíchat s opečenou cibulkou a troškou slaniny.

Jelení ragú na červeném víně
Kdo se bojí, že mu zvěřina nebude chutnat, měl by vyzkoušet jelení maso, je jemnější a méně voňavé, než například kančí.
Budete potřebovat: 150 g cibule, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, sůl, 6 kuliček černého pepře, 300 ml červeného vína, 2 hřebíčky, 800 g jeleního plecka bez kosti, 4 lžíce oleje, 150 g zakysané smetany, půl lžičky mletého pepře

POSTUP:
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Olej silně rozpalte a maso osmažte ze všech stran. Cibuli krátce restujte s masem, přidejte červené víno a koření. Ragú duste přikryté při mírné teplotě, dokud maso nezměkne.
Po změknutí jelení plec vyjměte, šťávu zahustěte zakysanou smetanou, ve které jste předem rozmíchali hladkou mouku s paprikou. Nechejte povařit, pak přeceďte a hotovou omáčku ještě dochuťte solí a pepřem. Jelení plec zahřejte v omáčce, ale už nevařte. Před podáváním jelení ragú na červeném víně nechejte ještě 5 minut odpočinout. Servírujte s rýží nebo s uvařeným bramborem.

Pečená daňčí kýta v omáčce s bazalkou
Budete potřebovat: 1 lžičku čerstvé bazalky, 225 g másla, daňčí kýtu, 2 drcené bobkové listy, 150 g plátkové slaniny, 3 lžíce smetany ke šlehání, 300 ml červeného vína, 6 kusů jalovčiček, 2 stroužky česneku, 500 ml bujonu ze zvěřiny nebo hovězích kostí, mletý pepř, sůl, rybízovou marmeládu, hladkou mouku

POSTUP:
Maso umyjte a osušíme, ze soli, pepře a z části podrcených bobkových listů připravíme směs koření, kterou potřeme maso. V malém hrnci necháme rozpustit máslo. Jakmile zmizí pěna, nalijeme polovinu másla do ohnivzdorné misky. Dejte do ní maso, přelijte zbytkem másla a vložte do předehřáté trouby na 225 °C. Po asi 5-6 minutách pokryjte maso plátky slaniny a teplotu snižte na 200 °C. Maso pečte zhruba 75 minut.
Během pečení daňčí maso občas obraťte. Má-li zůstat šťavnaté, dbejte na to, aby bylo vždy přikryté plátky slaniny. Pokud by tuk příliš ztmavnul, přidejte trochu másla. Asi 10-15 minut před koncem pečení přidejte česnek a zbytek podrcených bobkových listů.
Mezitím uveďte k varu bujon a víno, vyvařte asi na polovinu původního objemu. Upečené maso vyjměte, zabalte do alobalu a nechte nejméně 15 minut odpočívat. Tuk a zbytky po pečení přelijte do hrnce. Přidejte směs vína a bujonu a krátce povařte. Sceďte sítkem a znova zavařte. Zahustěte trochou hladké mouky, přidejte šlehačku a vmíchejte bazalku, podle chuti osolte a opepřete. K omáčce z bazalky můžete přidat i trochu rybízové marmelády pro dochucení.
Pečenou kýtu podávejte vcelku, teprve u stolu ji nakrájejte na potřebné kousky a omáčku zvlášť. Pokud chcete maso zmrazit, pečte jej o 10-15 minut déle. Omáčku s bazalkou můžete zmrazit také, ale bez šlehačky. Tu přidejte až po rozmrazení.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.