Přihlásit

Správa KRNAP zakázala vstup k přezimovacím obůrkám jelenů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí (Trutnovsko) 1. prosince (ČTK) - Na území Krkonošského národního parku (KRNAP) od dnešního dne platí zákaz vstupu k přezimovacím obůrkám jelení zvěře. Opatření u celkem 16 obůrek bude platit do 15. května. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Opatření bude v platnosti také v letech 2016 a 2017.
Do přezimovacích obůrek přicházejí jeleni z vyšších poloh na začátku zimy. "Přezimovací obůrky jsou převážně v odlehlých částech hor, ale přesto je nezbytné pro zachování pohody zvěře zachovávat v jejich okolí klid. Z tohoto důvodu vydává pravidelně Správa KRNAP zákaz vstupu do jejich bezprostřední blízkosti," uvedl Drahný.
Zákaz vstupu se týká například přezimovací obůrky v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta. Kompletní seznam a bližší informace o zákazu vstupu je možné najít na webu národního parku. "Turistů se toto opatření téměř nedotkne, protože přezimovací obůrky jsou v klidových místech, kde nevedou turistické cesty," řekl Drahný.
V Krkonoších žije zhruba 500 jelenů, ve větším počtu by mohli okusem výhonků a ohryzem kůry z kmenů mladých stromků způsobit v lesích velké škody. V přezimovacích obůrkách mají jeleni zajištěný pravidelný přísun potravy. "V obůrkách jsou však zvířata na relativně malém prostoru, a je proto potřeba předcházet jejich rušení a plašení, které by mohlo vést ke zranění nebo dokonce smrti zvířat," uvedl Drahný. Z obdobných důvodů je omezen přístup k některým krmelcům pro srnčí zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.