Přihlásit

Chystají podmínky pro návrat dropa velkého (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Znojemsko by se mohl brzy vrátit vzácný drop velký, jeden z nejtěžších létajících ptáků na světě. Pro svůj život potřebuje, aby se krajina obhospodařovala citlivým způsobem, což je také důvod, proč drop před dvaceti lety z volné přírody na jižní Moravě zcela zmizel.
Právě tomuto ohroženému zvířeti a jeho návratu se věnuje dnešní díl pravidelného seriálu Přírodou Znojemska.
Způsob zemědělského hospodaření má podstatný vliv na množství rostlin a živočichů, kteří v krajině žijí. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR uzavřela dohodu s jednou z největších zemědělských firem na Znojemsku, konkrétně podnikem Agrospol Hrádek.
"Dohoda by v konečném důsledku měla připravit vhodné podmínky pro návrat dropa velkého, jednoho z nejtěžších létajících ptáků světa, který ze Znojemska vymizel už před dvaceti lety," informovala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.
Do dlouho připravovaného řešení zapojí agentura zhruba sto hektarů státních pozemků, na kterých má právo hospodařit. "Vycházeli jsme ze zkušeností ze sousedního Rakouska. Jednoznačněse ukazuje, že citlivé obhospodařování krajiny prospívá motýlům, drobným ptákům či koroptvím. Protože drop velký žije v Rakousku o pár kilometrů dál, doufáme, že mu změnou hospodaření připravíme podmínky pro jeho návrat do České republiky. Místo systému příkazů a zákazů upřednostňujeme při zajišťování péče o krajinu spolupráci s místními hospodáři," vysvětlil více ornitolog Agentury ochrany přírody a krajiny František Pojer. Zemědělci se zavázali vyčlenit přibližně sto hektarů velký blok půdy, kde bude vyseta speciálně navržená mozaika plodin, jako jsou jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanka, vojtěška, řepka či ozimá pšenice a krmná kapusta. Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. Nebudou se používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu.
Na dalších více než sto hektarech kolem bude pak zemědělské hospodaření uzpůsobeno tak, aby ptáci a další živočichové nebyli nadměrně rušeni. S realizací těchto opatření se začalo právě v této době. "Dropy tady u nás pamatuji, ale s intenzivním zemědělstvím se postupně vytratili. Rádi se proto zapojíme do změny hospodaření," souhlasil Ivan Martinec ze společnosti Agrospol Hrádek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.