Přihlásit

Kozmické ptačí louky, ornitologická perla kraje (Hláska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opavsko má skutečný fenomén - Kozmické ptačí louky, které budou sloužit širokému spektru ptačích druhů.

Rozsáhlá plocha mezi Kozmicemi a Jilešovicemi se v okolní hustě zalidněné krajině kupodivu dodneška udržela bez výstavby. Jedná se totiž o záplavovou oblast, kde nelze stavět, ani pěstovat náročnější plodiny. Zatímco však ze stavebního a zemědělského hlediska jde o území prakticky nevyužitelné, z pohledu přírodovědného je to unikát. I proto se v roce 2006 ochránce přírody Kamil Lisal se společníky z firmy Semix Pluso Otice rozhodl odstartovat ekologický projekt a vytvořit atraktivní oblast nadregionálního významu. Letos v září projekt završil oficiálním otevřením pro veřejnost.
"Obnovením přírodních poměrů v této lokalitě nejenže nedojde k žádné společensko-ekonomické škodě, ale naopak zde z jakési nevyhraněné plochy vznikne něco, co sem po staletí patřilo a co už jinde není k vidění. Úvaha zněla vrátit vodu, kde bývala, protože jen tak lze do těchto míst vnést život v plné kráse," vysvětluje ekolog Kamil Lisal, proč se po projektu revitalizace raduňského mokřadu nebo obnovení vápencového lomu v Krčmani znovu pustil do něčeho, co nebude generovat zisk. "Je to vklad nás obyčejných občanů do uchování zbytku přírody pro budoucnost, pro naše děti. Jsme přesvědčeni, že fragmenty přírody budou v prostoru průmyslové severní Moravy v blízké budoucnosti vzácností," upřesňuje své záměry.
Celý projekt připravoval více než šest let a náročné bylo podle něj zejména vykoupení rozdrobených pozemků od jejich majitelů - teprve v roce 2012 se mu podařilo splnit podmínky k podání žádosti o dotaci z evropských fondů. Jelikož ta však nakonec pokryla pouze zemní práce, ostatní výlohy, které dosáhly stejné výše, musel uhradit ze soukromých zdrojů. "Kdo dnes míjí pěšky nebo na kole bývalé staveniště, ani nepozná, že se něco změnilo: že je zde 750 metrů nového toku potoka Přehyně, že zde byly vysazeny křoviny a dřeviny a bylo vyhloubeno 11 vodních tůní, mezi nimiž je i jezírko o ploše více než 1 ha a další o ploše 0,65 ha. Všechno do krajiny zapadlo, jako by tam odjakživa patřilo," dodává Kamil Lisal. Hlavním cílem projektu byla obnova tůní a revitalizace toku potoka Přehyně tak, aby byly v této oblasti nastoleny vhodné podmínky pro hnízdění bahňáků. Hnízdění ptactva je totiž v současné době stále méně úspěšné, hlavně z důvodu necitlivých zemědělských zásahů do krajiny. Proto bude na území Kozmických ptačích luk vyloučeno mulčování, hnojení, přeorávání nebo pěstování plodin a veškerá pokosená hmota bude odvážena pryč, což zásahy poškozující říční nivy ukončí.
Na revitalizovaném území bude formou odborných průzkumů a spolupráce s univerzitami sledována fauna a flóra a celá tato "resuscitovaná" přírodní plocha poslouží prostřednictvím informačních panelů a pozorovacích bodů osvětě. "Dnes je módou jezdit do exotických zemí na safari. Nyní máme,safari' doma. Ještě budeme překvapeni, kolik je toho u nás k vidění," poznamenává ekolog a dodává, že nejprospěšnější je ukázka správných přírodních poměrů pro vzdělání a duševní rozvoj dětí a očekává, že zejména základní školy budou na ptačích lukách pro své žáky pořádat ukázkové prohlídky, a to i z pozorovatelny, kterou se tam chystá vybudovat.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.