Přihlásit

Šestnáct lidí u soudu, chtěli pašovat nosorožčí rohy (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nelegální obchod se sloními kly a nosorožčími rohy je na vzestupu a Česko se kvůli vietnamské komunitě stává významnou tranzitní zemí.

Nelegální obchod se sloními kly a nosorožčími rohy je na vzestupu a Česko se kvůli vietnamské komunitě stává významnou tranzitní zemí. Dokládá to i aktuální případ šestnácti lidí, kteří se pokusili z Afriky přes Prahu propašovat do Vietnamu nosorožčí kly.

Obvodní soud pro Prahu 6 se brzy začne věnovat kauze organizované skupiny osob, které jsou obžalované za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, za což jim hrozí dva až osm let vězení. Ze šestnácti obviněných jsou dva lidé vietnamské národnosti.

Podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové fungovala část obviněných jako organizátoři či zprostředkovatelé nelegálního obchodu. Najali lovce, aby jeli do Jihoafrické republiky na oficiální farmu zastřelit nosorožce tuponosého jižního. Jeho lov sice není zcela vyloučen, ale podléhá přísným pravidlům.

Organizátoři zaplatili lovcům cestu i pobyt na jihu černého kontinentu, a navíc jim vyplatili i odměnu. Za to od nich dostali rohy zastřelených zvířat. "Lov těchto nosorožců není zakázán, ovšem loveckou trofej lovec nesmí nikomu darovat ani prodat, slouží jen jeho osobním potřebám," vysvětlila Zenklová.

Rohy měly být posléze bez patřičných povolení vyvezeny z Prahy do Vietnamu, kde je organizátoři chtěli prodat na černém trhu. Hodnota rohů tam několikanásobně převyšuje náklady na lov zvířete. Ve Vietnamu totiž stále mnozí lidé věří, že prášek z nosorožčích rohů má léčebné účinky a pomáhá například proti rakovině. Podle odborníků to je ale nesmysl, protože roh má podobné složení jako třeba lidské nehty.

"Motivem lovců byl majetkový prospěch spočívající v úhradě celého 'výletu' do Jihoafrické republiky a finanční obnos získaný za to, že se vzdali loveckých trofejí. Motivem organizátorů a zprostředkovatelů pak byl podíl z prodeje nosorožčích rohů. Pro úplnost - majitel farmy v Africe, kde lovili čeští lovci, byl letos na podzim v USA odsouzen za nelegální obchod s nosorožčími rohy," poznamenala Zenklová.

K soudu míří i další podobný případ nelegálního obchodu s chráněnými živočichy. Policie při nedávné razii v Chebu, Lounech a na dvou místech v Praze zadržela tři osoby, za což jim také hrozí několikaleté vězení.

"Česká republika poněkud překvapivě patří mezi významné tranzitní země nelegálního mezinárodního obchodu s rohy, které z Afriky putují do místa určení - hlavně do Vietnamu a Číny. To, že v posledních letech naše celní správa a inspekce životního prostředí ve spolupráci s okolními zeměmi zachytila nelegální dodávky rohů o celkovém objemu zhruba sto milionů korun, které měly vazbu na české občany, dokládá nejenom kvalitu práce těchto orgánů, ale i velikost problému," řekl nedávno on-line deníku TÝDEN.CZ ředitel státní Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.