Přihlásit

Výpadovky z Plzně ohlídá pach šelem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Silnice na okrajích Plzně začnou střežit vlci, medvědi, rysi. Přesněji řečeno jejich pach. Radnice sáhla k neobvyklému kroku - uvolnila peníze na takzvané pachové ohradníky, díky nimž by měl klesnout počet střetů aut se zvířaty.
"Jde o ochranu lidí, majetku i zvířat," řekl Právu Milan Sekáč z městské správy veřejného statku. "Počty sražených kusů v plzeňských polesích jdou do desítek, možná stovek. Škody na vozech do statisíců až miliónů. A to nemluvíme o ohrožení lidského zdraví," podotkl Sekáč. "Jen na kilometrovém úseku silničky ze čtvrti Doubravka do Zábělé bylo loni sraženo dvanáct kusů srnčí zvěře, a to jsou jen počty, o kterých víme, ve skutečnosti jich mohlo být víc," uvedl.
Zmíněná okreska patří mezi silnice, v jejichž okolí se bude přípravek aplikovat. "Použijeme jej v našich lesích na výjezdech z Plzně, celkem půjde o dvanáct kilometrů. Kromě Zábělé počítáme i s ochranou silnice na Záluží, výpadovek na Domažlice, Třemošnou a dálničního přivaděče ve směru na Ejpovice. Samozřejmě se to týká míst, která nejsou chráněná oplocením," konstatoval Sekáč.
Pachové ohradníky připomínají montážní pěnu, která se nanáší na kmeny či kůly. "Po čtyřech až šesti týdnech se do ní vpraví koncentrát a ten je účinný přibližně další čtyři měsíce. Pak se musí aplikovat znovu," informoval Sekáč. S nástřiky se začne, až to umožní klimatické podmínky, tedy někdy počátkem jara.
Město na tyto účely poskytlo sedmdesát tisíc korun. "To by mělo vydržet na rok. Pak vyhodnotíme, zda toto opatření přineslo předpokládané výsledky. Ale slibujeme si od toho docela hodně," poznamenal Sekáč a dodal: "Zkušenosti odjinud jsou celkem pozitivní, používá se to třeba na jihu Čech, na Vysočině, v Litoměřicích." V Plzeňském kraji k podobnému kroku sáhlo například Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) - po otevření obchvatu Třemošné v roce 2011. "Myslivecké společnosti nás upozornily, že tam dochází ke střetům se zvěří. Použili jsme pachové ohradníky a žádné další stížnosti v tomto směru už nebyly," sdělil Zdeněk Kuťák, ředitel plzeňské ŘSD.

Hlad je hlad
Podle Vladimíra Nechutného, předsedy plzeňské oblastní myslivecké rady, jsou tyto prostředky poměrně účinné. "I když samozřejmě ne stoprocentní. Když se zvěř potřebuje dostat přes silnici, tak jí v tom nic nezabrání. Hlad je hlad," uvedl Nechutný.
Preparát rakouského výrobce ale nemá zvířata úplně odradit od přechodu vozovky, spíše je nasměrovat do míst, kde mohou přes cestu relativně bezpečně. Výrobek obsahuje pachy velkých šelem. "Když pach zvířata ucítí, zbystří smysly, začnou být více ostražitá, zvýší se jejich pozornost. Navíc je vytvořením koridorů v pachových ohradnících můžeme navést do míst, kde je silnice přehledná, kde mají řidiči šanci si zvěře včas všimnout," uzavřel Milan Sekáč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.