Přihlásit

Přemnožení divočáci? Na Znojemsku určitě ne (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dnešní díl seriálu Přírodou Znojemska popisuje známého sudokopytníka, jehož vysoké početní stavy činí problémy v celé České republice. U nás ale ne

 

Znojemsko
Jde-li člověk nyní zimním lesem, často na takové místo narazí. Větší plocha rozrytá až do bahna, která jako by říká: tady jsme byli my! Divoká prasata již v minulých letech zvýšila své počty, černé zvěře je ale i nyní po celé zemi víc než dost. Myslivci v některých regionech dokonce hovoří o přemnožení divočáků, se kterým si navíc nevědí rady. Myslivci ze Znojemska ale hovoří o opačném stavu. Alespoň oproti minulým rokům.

Dnešní díl pravidelného seriálu Přírodou Znojemska pojednává právě o divočácích.

Prase je spíše všežravec než býložravec a od ostatních našich kopytníků se odlišuje i dynamikou rozmnožování. „Zatímco v polovině dvacátého století bylo prase divoké ještě vzácným druhem zvěře, jeho početnost dokumentovaná úlovky myslivců od té doby soustavně roste. V současnosti je už prase vlivem vysoké početnosti jedním z významných savčích škůdců v zemědělství, požíráním semen zejména dubů a buků komplikuje i přirozenou obnovu v lesích,” přibližuje zoolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter v knize Přírodovědné zajímavosti Znojemska. Před přemnoženými divočáky musí už přírodovědci či myslivci v některých oblastech chránit i tamní cenné přírodní lokality.

„Bohužel v poslední době dochází ke značnému zhoršování stavu cenných stanovišť a tím k znatelnému poškozování populací chráněných rostlin. Na vině je černá zvěř, s jejímiž vysokými stavy se potýkají ve většině evropských zemí,” informoval například Vladan Riedl, odborník na lesnictví z brněnského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Podle krajináře a specialisty na ekosystémy z agentury ochrany Pavla Kolibáče narůstaly škody zejména v posledních dvou letech. „Vyrýváním od divokých prasat trpěly především přezimovací orgány rostlin,” upozornil Kolibáč. V tomto období však myslivci ze Znojemska nepozorují přemnožení tohoto zvířete v našem regionu. Spíše naopak.

„U nás přemnožení nejsou, naopak myslivci naříkají, že jsou tu minimální stavy prasat oproti roku 2013. Je to asi i tím, že loni nebylo tolik kukuřice na polích,” přiblížil jednatel Okresního mysliveckého spolku Znojmo Jaroslav Šumpich.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.