Přihlásit

Do atlasu hnízdění ptáků může přispět každý (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také zájemci z jižních Čech mohou přispět do nového Atlasu hnízdního rozšíření ptáků v České republice pro roky 2014 - 2017. Atlas nyní slaví první rok provozu a ukazuje on­line řadu zajímavostí i užitečných informací.
Za loňské hnízdní období 268 dobrovolníků zaregistrovalo do atlasu již přes 200 druhů ptáků, tedy prakticky všechny druhy hnízdící v České republice. Ornitologové doposud systematicky obsadili 412 z celkem 679 kvadrátů, velkých čtvercových území, na která je rozdělena naše země a odpracovali v nich na tisíc hodin. Do veřejnosti přístupné databáze na adrese http://atlas.birds.cz mohou standardizovanou formou přispívat i běžní ornitologičtí nadšenci.
Mapování plánované na čtyři sezony organizuje Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze ve spolupráci s Českou společnosti ornitologickou (ČSO) a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Jedná se o v pořadí čtvrté mapování ptačích populací v tuzemsku a jeho výsledky budou součástí celoevropského atlasu v roce 2020.
Webová aplikace je z pohledu přispěvatele založena na vyplňování dat do kvadrátů sítě o rozměrech 10 minut zeměpisné délky a 6 minut šířky (přibližně 11,2 x 12 km) pokrývající celou republiku. Každý čtverec se pak dále dělí na 16 menších. Na hlavním mapovém podkladu se následně po otevření karty vybraného čtverce zobrazí nejen zapsané ptačí druhy a hnízdění (v kategoriích možné, pravděpodobné a prokázané), ale i údaj, kolik času v terénu daný mapovatel strávil. Z úvodní mapy uživatel atlasu jasně vidí, které čtverce mají své "vlastníky". Podle toho se může rozhodnout, jakému území se věnovat. Novinkou atlasu jsou tzv. hodinovky, to jest hodinu trvající záznamy všech pozorovaných druhů při procházení daného malého čtverce. Standardizací těchto dat bude možné vytvořit mapy relativní početnosti a odhadnout velikosti celostátních ptačích populací. Databáze je zcela otevřena uživatelům a navzájem vidí, kdo co zaznamenal. Pokud dojde k nepřesnostem, zvláště u nepravděpodobných výskytů, brzy se na to přijde. U druhů, jejichž hnízdění není vhodné zveřejňovat kvůli riziku vykradení či rušení hnízda, si ale organizátoři vyhrazují právo data dočasně utajit. Ornitologové v České republice zmapovali formou atlasu hnízdící ptactvo již třikrát - v letech 1973 - 77, 1985 - 89 a 2001 - 3. Práce tisíců dobrovolníků vyústila zatím v jediný celoevropský atlas vydaný již v roce 1997. Proto Evropský výbor pro sčítání ptáků připravuje na rok 2020 aktualizované vydání.
Koordinátory tohoto evropského atlasu jsou ČSO a Katalánský ornitologický institut. Průběžná statistika mapování k 23. 12. 2014:
Přihlášených spolupracovníků: 268;
Celkem pozorovaných druhů ptáků: více než 200;
Průměr počtu druhů na čtverec: 39;
Nejvíce druhů ve čtverci: 136;
Počet kvadrátů s minimálně 1 hodinovkou: 221;
Počet obsazených kvadrátů zatím bez dat: 9.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.