Přihlásit

Kachničky mandarinské, volavky a racky spočítají na Bystřičce i jezerech odborníci (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Zkontrolovat výskyt opeřené ozdoby hladiny Bystřice v Olomouci, kachničky mandarinské, a zjistit početnost všech vodních druhů ptáků i na jiných vodních plochách na střední Moravě chtějí o víkendu ornitologové, ochranáři a skauti. Půjde o již 50. ročník Mezinárodního sčítání vodních ptáků.

            „Hlavním cílem je monitoring početnosti vodních ptáků a jejich změn,” vysvětlil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

            Ornitologové zkontrolují na střední Moravě během víkendu nezamrzlé úseky řeky Moravy, Bečvy i menších toků, také rybníky a štěrkopísková jezera. „Spočítáme všechny volavky, potápky, kormorány, kachny, kachničky, poláky, hvízdáky, morčáky, ostralky, lysky, racky, husy i labutě,” uvedl Jiří Šafránek. Zpestřením bude pro ornitology výskyt kachniček mandarinských, které unikají chovatelům a v přírodě pak dělají společnost ostatním vodním ptákům. „Několik těchto kachniček žije například v Olomouci na říčce Bystřice,” poznamenal Jiří Šafránek. V současné době je Mezinárodní sčítání vodních ptáků organizováno ve více než sto státech pěti kontinentů, kde každoročně 11 tisíc dobrovolných spolupracovníků kontroluje přibližně dvacet tisíc vodních a mokřadních lokalit, přičemž je sečteno přibližně dvacet milionů jedinců 175 druhů vodních ptáků.

            Video s kachničkou mandarinskou je ke zhlédnutí na kanále Moravského ornitologického spolku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.