Přihlásit

Zbraňová amnestie: sto let stará pistole i revolver nacistického důstojníka (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherské Hradiště
Více než sto let stará pistole Steyer či revolver, který používal jeden z nacistických důstojníků. I takové historické skvosty odevzdali lidé policistům v Uherském Hradišti během šestiměsíční zbraňové amnestie. Ta sice skončila posledním prosincovým dnem, ale strážci zákona o ní informovali až nyní. Během akce, kdy se lidé mohli zcela beztrestně zbavit veškeré nelegální výzbroje, se uherskohradišťským policistům do rukou dostalo celkem 57 zbraní a 902 kusů střeliva. Některé kusy přitom pamatují vskutku historické události. Jedním z takových je například devítimilimetrová vojenská pistole Parabellum, jež spatřila světlo světa v Polsku. „Zbraň byla vyráběna už před válkou, odevzdaný kus je válečné výroby a je opatřen nacistickým ověřovacím znakem i číslem přiděleným konkrétnímu důstojníkovi,” uvedla mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová. Zajímavostí je podle jejích slov také pistole rakouské zbrojovky steyer z roku 1907. Ta má místo zásobníku schránku, která je plněna shora municí z nábojového pásku. Tuto zbraň měla podle ní ve své výzbroji rakousko-uherská armáda. „V obou případech se jedná o poměrně vzácné kousky. Jednoho takového Steyera máme momentálně na prodejně,” sdělil Radek Pelikán z prodejny v Rosicích, nabízející mimo jiné i zbraně z 2. světové války.

            Mezi odevzdanými exponáty v Uherském Hradišti jsou rovněž zbraně samonabíjecí, včetně jednoranných pistolí, revolveru, malorážek, kulovnic, brokovnic, flobertky, několika hlavní, noktovizorů (pozorovací optiky pozn. red.) i samopalu. Tato akce většinou neunikne pozornosti myslivců, kteří mají ke zbraním velmi blízko. „Pokud je mi známo, z našeho sdružení aktuální amnestie nikdo nevyužil. Pokud někdo něco doma našel třeba po rodičích, nejspíš se toho zbavil už v předchozích letech,” vyjádřil se předseda Mysliveckého sdružení Zlámanec– Svárov Josef Hubáček. Odevzdané kusy nyní putují na balistickou expertizu, která prověří, zda s nimi nebyl spáchán nějaký trestný čin. „Pokud se zbraní nebyl takový čin spáchána také sama nepochází z nějaké trestné činnosti, může si ji její vlastník v případě, že je držitelem zbrojního průkazu, zaregistrovat. Ve většině případů tomu tak i je. Jinak se zbraň stává majetkem státu,” nastínila další osud odevzdaných exponátů Milena Šabatová.

            V pořadí již čtvrtá zbraňová amnestie trvala od 1. července do 31. prosince loňského roku. V tomto období se mohly beztrestně legalizovat zbraně kategorie A, B, C, D, jejich hlavní části nebo střelivo přechovávané bez patřičného povolení. V celé České republice bylo takto odevzdáno téměř 5800 zbraní a 470 000 kusů střeliva. Předchozí amnestie se uskutečnily v letech 1996, 2003 a 2009.

Odevzdané zbraně v Uherském Hradišti:
Zbraně kategorie A (noktovizory, samopal, pistole samonabíjecí, pušky opakovací): 10 kusů
Zbraně kategorie B (pistole samonabíjecí, revolvery, malorážky samonabíjecí): 16 kusů
Zbraně kategorie C (pistole jednoranová, perkusní revolvery, malorážky opakovací, kulovnice opakovací, brokovnice, hlavně, závěr k brokovnici, flobertka, kulo-broková kozlice): 30 kusů
Zbraně kategorie D (plynová pistole): 1 kus
Celkem zbraní: 57 kusů
Celkem střeliva: 902 kusů

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.