Přihlásit

Plesová sezona začala, hlavní slovo měli o víkendu myslivci (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divočáci, zajíci, bažanti, srny, divoké kachny a další ulovená zvěř byla součástí tombol

Nymbursko
V množství plesů, které se o víkendu konaly na Nymbursku, bylo zřejmě nejvíce pořádaných mysliveckými sdruženími. Tradiční myslivecký ples byl například ve Strakách, v Hrubém Jeseníku nebo v Nymburce. Tomboly nabízely zvěřinu, ale i třeba krmení pro domácí zvířata, prasečí hlavu nebo kalendáře. Ve Strakách bylo ze zvěřiny k vidění asi nejvíce. "Máme v tombole 150 kusů zvěře. A každý rok tu tombolu necháváme vytroubit, takže ji myslivci nejdříve na parketu představí. Ale to není všechno. Ještě je tam dalších 170 cen," vysvětlil starosta Strak Josef Šťastný. A opravdu těsně po osmé hodině, kdy měl ples začít, předstoupili před plný sál, čítající odhadem tři sta lidí, dva trubači s lesními rohy a začali troubit. V tu chvíli na parket začali vstupovat myslivci s dřevěnými tyčemi, na kterých byla uvázána zvěř. Jako první se lidem představili divočáci, po nich srna a zajíci, bažanti a divoké kachny. Opravdu byla velmi malá pravděpodobnost, že by si někdo domů neodnesl vůbec nic. "Největší divočák bude dnes večer vydražen. Vyvolávací cena je tisíc korun. Přeji vám hezký večer," zakončil úvodní ceremoniál starosta Šťastný.
To v Hrubém Jeseníku jsou, jak se zdá, ke zvířatům ohleduplnější. Podle starosty a zároveň předsedy místního mysliveckého spolku Miroslava Šifty je prý ve volné přírodě velmi málo zajíců. Tomuto stavu podle něj napomáhají zemědělci, kteří své plodiny na polích ošetřují postřiky. Zajíc prý nepotřebuje žádný vodní tok, ke spotřebě vody mu stačí jen ranní rosa. Takže si velmi často nalíže právě postřik od zemědělců. "Dávali jsme uhynulé zajíce na veterinární rozbor a bylo nám řečeno, že většinou jde o selhání jater, což odpovídá tomu, že se do zajíců dostávají chemické postřiky. Pamatuji si, když jsme kdysi stříleli tři sta kusů, nyní je to tak čtyřicet. Jinak do tomboly dáváme tak z osmdesáti procent zvěř z našeho chovu," řekl starosta na vysvětlenou, proč v hrubojesenické tombole je málo zvěře a mnoho jiných cen. I tady byl sál plný tancechtivých návštěvníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.