Přihlásit

Hvězdou besed bude živý rys (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumpersko, Jesenicko
Setkat se tváří v tvář s živým rysem. Takovou možnost budou mít návštěvníci série besed, které se uskuteční na přelomu ledna a února na Šumpersku a Jesenicku. Hlavní hvězdou akcí bude osmiměsíční rysí kocourek Blondýn.

            Kotě Blondýn mělo od narození nelehký osud. Jeho matka žila v Zooparku Zájezd ve středních Čechách a při porodu ji postihly zdravotní problémy. Ze tří potomků se podařilo zachránit jediného. „Díky tomu, že byl Blondýn od třetího dne v lidské péči, je takzvaně kontaktní. Nevadí mu společnost lidí, naopak je za ni rád a užívá si ji,” řekl Jiří Beneš, který besedy s rysem spoluorganizuje.

            V regionu se na přelomu ledna a února uskuteční několik setkání s rysem. V sobotu 31. ledna od 10 hodin bude k vidění v Jeseníku v budově Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

            Na první únorovou neděli je naplánovaná série akcí na Šumpersku. V 10 hodin v Loučné nad Desnou v areálu Kociánov, ve 13 hodin ve Velkých Losinách v restauraci u Mrázků a v 17 hodin v Šumperku ve vile Doris.

            Obyvatelé Mohelnicka mohou zavítat na setkání do Šternberku. To se uskuteční 2. února v 18 hodin v jídelně střední lesnické a strojírenské školy.

            Na všech akcích si budou moci návštěvníci osmiměsíční kotě pohladit nebo se s ním vyfotit. Zároveň se v rámci neformálních besed dozvědí základní informace o tomto živočichu a o aspektech, které jeho výskyt v České republice ovlivňují.

            „Snažíme se lidem vysvětlit, že rys není škodná, že by se neměl stejně jako jiné velké šelmy pytlačit a že je přirozenou součástí naší přírody,” vysvětlil smysl setkání Jiří Beneš.

            Rys ostrovid je největší šelma žijící divoce v Evropě. jeho délka dosahuje až 120 centimetrů, výška v kohoutku maximálně 70 centimetrů a nejtěžší jedinci váží i 35 kilogramů.

            Charakteristickým znakem této šelmy jsou uši s černými chomáčky chlupů na konci a černý konec ocasu. Řada jedinců má také prodloužené lícní chlupy tvořící licousy. České zákony rysa zařazují mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit.

            V České republice žije několik desítek rysů. Zhruba padesát exemplářů se vyskytuje na Šumavě, desítka v Beskydech. V Jeseníkách se podle odhadů pohybuje tři až pět kusů. Rys je velmi plaché zvíře. Je tak velmi nepravděpodobné, že se jej obyčejnému člověku podaří v horách potkat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.