Přihlásit

Za odstřel divočáků už se neplatí (TV Barrandov)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Petr PŘEVRÁTIL, moderátor

 

Divoká prasata jsou v současné době hodně přemnožená. Myslivci a hajní střílejí v posledních letech více kusů černé zvěře než dříve. Ale ani to nestačí stavy divočáků regulovat a Královéhradecký kraj, který v minulosti myslivce za každého odstřeleného lončáka odměnil, už peníze nevyplácí.

 

Bohuslav ŠTĚPÁNEK, redaktor

 

Divokému praseti se u nás ve volné přírodě daří velmi dobře. I přesto, že je Česká republika poměrně hustě osídlená.

 

Lukáš PAŘÍZEK, odborník

 

Černá zvěř obecně je velice vitální a přizpůsobivá a vlastně v přírodě ve volnosti nemá přirozeného nepřítele.

 

Bohuslav ŠTĚPÁNEK, redaktor

 

Černá zvěř je přemnožená také kvůli tomu, že bachyně pohlavně dospívají poměrně brzy a dokážou metat selata i několikrát do roka. To znamená dvakrát ročně 6 selat od jedné samice. Jediný účinný způsob regulace je pak odstřel. Není ale jednoduchý.

 

Lukáš PAŘÍZEK, odborník

 

Zemědělci vysévají kukuřice, vysoké plodiny, kde tam mají vlastně přirozený kryt, jo. V těch obrovských lánech kukuřic se ty prasata špatně loví.

 

Bohuslav ŠTĚPÁNEK, redaktor

 

Několik let po sobě vyplácel Královéhradecký kraj jako jediný myslivcům za odstřel divočáků stovky tisíc korun. Z ekonomických důvodů ale odměny zrušil.

 

Karel SOLNIČKA, odborný referent, Královéhradecký kraj

 

My jsme v roce 2003 se rozhodli nějakým způsobem podpořit při těch odstřelu těch divočáků, tak jsme dávali asi 200 korun zástřelného na kus. Vyplatili jsme zhruba 4 miliony za těch x let.

 

Bohuslav ŠTĚPÁNEK, redaktor

 

To ale v roce 2010 skončilo. Regulovat stavy divočáků se myslivci snaží i bez krajských odměn. Do konce ledna mohou odstřelovat i kusy starší než roční. Divočáci se dokonce odváží do měst, kde nedávno několik lidí napadli a jsou nebezpeční i jinak.

 

Karel SOLNIČKA, odborný referent, Královéhradecký kraj

 

Jsou přenašeči některých chorob, jako je trichinella, což je přenosná nemoc i na člověka, vzteklina a samozřejmě i mor prasat.

 

Bohuslav ŠTĚPÁNEK, redaktor

 

Počet odlovených kusů stoupá. V roce 1997 bylo v Královéhradeckém kraji odstřeleno 2110 kusů černé zvěře, v roce 2012 už 8,5 tisíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.