Přihlásit

Dnes po obědě dorazí do Milovic čtrnáct divokých koní z Anglie (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy
Nestátní rezervace v Milovicích na Nymbursku se stane domovem pro prvních čtrnáct divokých koní, kteří přijedou ve středu po poledni do České republiky. Divocí koně patří nejen v Česku, ale i v Evropě k původním živočišným druhům, které byly na kontinentu vyhubeny člověkem.
"Návrat divokých koní patří k nejvýznamnějším událostem v historii tuzemské ochrany přírody," sdělil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Tato nezisková organizace připravila projekt návratu divokých koní do České republiky ve spolupráci s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity, Karlovy Univerzity a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.
Divoce žijící koně přežili v drsném horském prostředí Exmooru ve Velké Británii,na náhorní planině s mnoha mokřinami a vřesovišti. První písemná zmínka o nich spadá do roku 1086, takže patří k nejstarším plemenům koní v Evropě. Po staletí je místní lidé nazývali jednoduše divocí koně a v královské honitbě byli tradičně vedeni na seznamech divoké zvěře. Až relativně nedávno v 19. století se pro ně začal užívat také název exmoorský pony, někdy také keltský pony.
Úkolem divokých koní bude spásat vzácné stepi a zbytky bohatých luk a zastavit ve vymezených lokalitách ústup otevřené a polootevřené krajiny, která je existenčně nezbytná pro mizející druhy motýlů, četné druhy ptáků, plazů a dalších ohrožených obratlovců, ale též nespočtu rostlin. V Milovicích, tak jako na mnoha jiných místech, začalo otevřenou krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem devadesátých let odešla armáda.
První měsíc budou koně v Milovicích umístěni ve dvouhektarové aklimatizační ohradě a poté budou vypuštěni na zhruba čtyřicetihektarovou pastvinu.
Během prvních měsíců se budou ve stádu vytvářet sociální vazby mezi jednotlivými zvířaty. Teprve později, po narození a zesílení hříbat, bude ke stádu přivezen také hřebec.
Návrat divokých koní je součástí projektu zaměřeného na záchranu ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev v Milovicích, potažmo záchranu zdejší mimořádně pestré motýlí a jiné fauny, stejně jako flóry.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.