Přihlásit

Místo školní budovy vyroste centrum za desítky milionů (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve zrekonstruovaných prostorách bude působit infocentrum a Národní park Šumava

Železná Ruda
Stará školní budova v Železné Rudě nemá využití. Město by ji chtělo přestavět na moderní environmentální (týkající se životního prostředí a výchovy o něm, pozn. aut.) centrum.
Státní fond životního prostředí přislíbil na výstavbu centra dotaci, která by měla být až do výše 90 procent nákladů. Předběžný rozpočet počítá s celkovou investicí 52 milionů korun. "O tom, jaká bude dotace, je předběžné mluvit. Máme zkušenosti, že v soutěži o dodavatele ceny obvykle klesnou pod plánovaný rozpočet," konstatoval místostarosta Železné Rudy Milan Kříž.
Železnorudští nyní finišují s přípravou. Mají posledních pár dní na to, aby měli podepsány potřebné smlouvy. Bez nich nemůže být dotace schválena. Na projektu se na posledním veřejném zasedání shodli zastupitelé města. Schválení zastupitelstvem znamená, že podepsání potřebných smluv nestojí nic v cestě.

Přesun infocentra
V budově, která potřebuje rekonstrukci, bude sídlit informační centrum. To se přestěhuje z radnice. Tamní prostory jsou malé a nevyhovují zájmu návštěvníků. "Kromě infocentra bude v budově expozice, která se bude týkat Šumavy a okolní přírody. Dominantní budou věci, které jsou pro nás typické. Určitě bude v expozici místo pro zvěř, ať už to bude rys, jelen nebo tetřev. V plánech je i geologická expozice. Vše by mělo být místní, šumavské a pro Šumavu typické. Počítáme s tím, že tam budou také studovny, promítací sál a podobné prostory," informoval Kříž.
Podle plánů vzniknou v centru nová pracovní místa. "Mimo našich zaměstnanců by tam měli být lidé z národního parku," uvedl Kříž.

Zapojí se i park
Naploše téměř 400 metrů čtverečních bude v centru působit Národní park Šumava. Ten stavbu vítá. "Prezentace v Železné Rudě nám doteď citelně chybí. Sice se Správa NP Šumava prezentuje v Alžbětíně a pochopitelně i dál bude, ale infocentrum ve středu Železné Rudy, nám dává nové možnosti, a to i díky prostoru, který využijeme. Budeme tu chtít prezentovat především krásy Železnorudska. Ale vedle toho tu budeme chtít vysvětlit rozdíl mezi narodnim parkem a chráněnou krajinnou oblasti. V této chvíli se přikláníme k tomu, že by v tomto infocentru měla být, s ohledem na jeho velikost a význam, obsluha," uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Od listopadu
Pokud bude dotace schválena, musejí Železnorudští spěchat. Jednou z podmínek dotace je to, že environmentální centrum by mělo být v provozu v listopadu letošního roku. Podle všeho je to reálný termín. "Jelikož nebudeme stavět novou budovu, ale opravíme starou, počítáme s tím, že termíny dodržíme," dodal Kříž.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.