Přihlásit

Zoopark plánuje k výročí řadu akcí pro rodiny, přípravy ale ztěžují volby (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na konci dubna oslaví zoopark v Chomutově 40. narozeniny. Chystá slavnost, ale zatím neví, jak velkou. Kvůli opakování voleb totiž město, a tedy ani zoopark, nemají rozpočet.

CHOMUTOV
Řadu akcí zaměřených na rodiny s dětmi a oslavu svého kulatého výročí chystá na celý tento rok Podkrušnohorský zoopark v Chomutově. Letos si připomíná 40 let od založení, hlavní výroční program bude poslední dubnový víkend.

            „Oslavu výročí spojíme s 20. ročníkem Chomutovských slavností. To hlavní se uskuteční v areálu skanzenu Stará Ves. Návštěvníci se mohou těšit na skupinu Sto zvířat, rytířský turnaj či dobové tržiště. Více zatím neprozradím, program ještě upřesňujeme,” uvedla Iveta Rabasová, ředitelka zooparku.

            Výsledná podoba programu nemůže být zatím jistá mimo jiné proto, že ředitelka neví, kolik na akci bude mít peněz. Přípravy totiž komplikuje fakt, že Chomutov nemá schválený řádný rozpočet kvůli opakování voleb, které se odehraje tuto sobotu. V nejistotě je kvůli tomu většina městských organizací.

            „Máme plno plánů, ale musíme počkat, až budeme vědět, s jakou částkou peněz můžeme skutečně počítat,” přiznává Rabasová.

            Vedle hlavních dubnových oslav nicméně zoopark plánuje i spoustu dalších akcí, které se konají každoročně, a tak by určitě neměly ani letos chybět – tradiční příměstské tábory pro děti, masopustní veselici, den zvířat, pálení čarodějnic, dětský den nebo pohádkové safari.

Plánuje se i vylepšení výběhů pro šelmy a návrat levharta Vedle nejrůznějších akcí chce zoopark návštěvníkům nadělit i vylepšení samotného areálu, aby byl přitažlivý i při běžných prohlídkách. Zaměří se přitom hlavně na chov šelem. Prioritou je přestavba ubikací pro malé šelmy, jako jsou kočky a rysové, a vylepšení jejich výběhů, které vznikaly v 70. letech a dnes už jsou notně zastaralé.

            Finanční náklady v řádu desítek milionů korun chce zoopark čerpat z dotačních titulů a rád by vše uskutečnil během tohoto a příštího roku. „Rádi bychom se také vrátili k chovu sněžných levhartů a úprava zázemí pro ně je první krokem,” poznamenala Rabasová.

            Zoopark, který vznikl v roce 1975, se specializuje na chov zvířat pocházejících z oblasti Eurasie a severní Afriky. První výběhy nabízely možnost pozorování pony shetlandských, jelenů a muflonů. Postupně přibyli zubři a rysi a po roce 1980 se chov rozšířil i o vlky, kočky, divoké jeřáby, bobry a další druhy.

            V současné době tu žije zhruba tisícovka zvířat více než 160 druhů, mezi kterými je 14 ohrožených druhů zařazených do evropských záchranných programů.

            „Návštěvníci tu sice neuvidí exotická zvířata jako slony nebo žirafy, ale zato nabízíme zvířata, která v jiných zoologických zahradách nejsou běžně k vidění – řadu druhů divokých ovcí, takiny, charzy žlutohrdlé a jedinečnou sbírku domácích zvířat,” vyzdvihla Rabasová.

            Zoopark je přitom otevřen po celý rok a i teď v zimě je tu leccos k vidění. Můžete pozorovat pižmoně gronské, rosomáky, soby polární či losy evropské. „I v zimním období má areál své kouzlo. Některé druhy jsou dokonce aktivnější než v létě, například rosomák,” doplnila Rabasová.

 

Nejbližší akce
* 14. 2. Masopust - průvod masek a tradiční veselice s vepřovými hody, muzikou a soutěžemi pro děti i dospělé. Průvod masek vyjde od restaurace Tajga ve 13 hodin.
* 21. 3. Probouzení medvědů hnědých
* 5.4. Velikonoční neděle ve Staré Vsi - velikonoční zvyky, pletení pomlázek a malování kraslic
* 18. 4. Den Země - ekologicky motivovaný svátek
* 24. - 26. dubna: 20. Chomutovské slavnosti a 40. výročí založení Podkrušnohorského zooparku

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.