Přihlásit

Jelena Vydra ulovil až ke konci svého života (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakovnický deník vám v příštích týdnech každé pondělí přinese jeden díl seriálu, který se bude věnovat zajímavým osobnostem, které prošly MS Eustach Křivoklát

Křivoklátsko
Ten nápad měl kdysi Karel Breník, který si řekl, že by bylo dobře, kdyby tu do budoucna po každém zemřelém kamarádovi, členu Mysliveckého sdružení Eustach Křivoklát, zůstalo něco, co by ho ostatním trvale připomínalo. A volba padla na kámen, protože je jediným z místních přírodních materiálů, který dokáže odolávat zubu času.
Poblíž chaty na Hoštích v křivoklátských lesích tedy nyní najdete pamětní kameny věnované památce na Karla Vydru, Václava Frieberta, Václava Pidrmana, Dimitrije Butoviče, Otu Frieberta, Františka Kratinu a Karla Breníka.
Aproč na Hoštích?
Kdysi zde bývala lesní školka, dřevěná bouda u ní sloužila jako přístřešek pro lesní dělnice. Když byla školka zrušena, přenechal ji tehdejší polesný Hůla myslivcům k užívání. Karel Breník se jí pak ujal a investoval nemalé prostředky i spoustu práce do jejího postupného zvelebování.
A ona mu to mnoho let splácela tím, že v ní a v honitbě v jejím okolí prožíval nejkrásnější chvíle svého života. Dovedl ji až do současného stavu.
To místo na Hoštích má i dnes své magické kouzlo a ve spojení s chaloupkou, jak ji Karel nazýval, vytvořilo prostředí, které se stalo společenským centrem honitby a mysliveckého sdružení Eustach, které ji provozovalo.
Společně s Rakovnickým deníkem nyní máte možnost díky seriálu, kde vám tyto osobnosti představíme, zavzpomínat i vy.

Karel Vydra
Ten první kámen, který celou tu tradici odstartoval, byl pro Karla Vydru. Nebyl nejstarším členem mysliveckého sdružení, ale tak už to v životě chodí. Lidé neumírají postupně tak, jak se rodí, a nám nezbývá, než se s tím smířit. Přišlo to náhle 5. února 1985, měsíc po oslavě 56. narozenin, v době, kdy vrcholila zima a křivoklátské lesy zavál sníh.
Karel byl křivoklátským rodákem. Jako syn sedláka se také vyučil zemědělskému řemeslu a celý život se zemědělství věnoval. Stejně tak, jak miloval pole i lesy v okolí Častonic, měl rád i zvěř, která po nich běhala, a dlouhá léta působil jako myslivecký hospodář v MS Eustach. Byl to právě Karel Vydra, kdo k myslivosti přivedl své dva kamarády - Františka Kratinu a Karla Breníka - a stal se jejich velkým vzorem. Nebyl žádným bezohledným lovcem a zvěř vždycky víc choval, než lovil. Přesto, že žil v kraji jelenů, neměl ve svém věku ještě uloveného jelena. Teprve ke konci roku před svou smrtí dostal možnost svého prvního jelena ulovit. Hodně se tomu věnoval a Svatý Eustach jeho snahu ocenil. Nad Hučavkou, v místech, kde se říká Na hrázce, toho svého prvního jelena nakonec ulovil. Měl z něj obrovskou radost. Byl to silný jelen, hodný myslivce formátu Karla Vydry, ale Karel se z něj dlouho neradoval. Zemřel 5. února 1985 a v řadách Mysliveckého sdružení Eustach Křivoklát po něm zůstala ještě dlouho nezaplněná mezera.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.