Přihlásit

Myslivci bodovali srnce i daňky (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Prostory hodonínského Okresního mysliveckého spolku se od brzkého sobotního rána staly dějištěm hodnocení trofejí spárkaté zvěře – tedy srnců, daňků či jelenů. To rozhodne o bodovém přídělu pro chovatelskou přehlídku ulovených exemplářů, která se uskuteční druhý březnový víkend v kyjovském kulturním domě.

„Svezly se k nám všechny trofeje z celého okresu a komise tady hodnotí nejen stáří zvěře, ale také správnost odstřelu.

Dáváme červené, modré a zelené body,” vysvětlil člen okresní myslivecké rady František Vaďura. Právě modré jsou pro lovné kusy. O těch nejlepších a nejcennějších rozhodují komisaři podle bodovací tabulky CIC – Mezinárodní rady pro lov a ochranu zvěře. „Podle počtu získaných bodů může být bronzová, stříbrná, či dokonce zlatá,” upozornil Vaďura. Například v posledních deseti letech bylo oceněných patnáct srnčích trofejí z Hodonínska jako zlaté a téměř šedesátka byla stříbrných.

            Hodnocení daňků přiblížil Petr Galečka, specialista na lesní hospodářství a myslivost na veselském městském úřadě. „Nejvyšší bodové hodnoty dává lopata, její délka a šířka, takže měříme celkovou délku lodyhy, její obvody, délky jednotlivých očníků a tak dále. Začínáme vážením. Další plusové body jsou za vzhled, za barvu lodyh, krajkování, případně rozlohu trofeje,” popsal trofej zřejmě bronzového šestiletého daňka z Javorníku Galečka s tím, že tato zvěř má v hodonínském okrese hlavní stanoviště v Bílých Karpatech, a to od Radějova až k Velké Javořině.

            Nejkrásnější a nejvýše ohodnocené trofeje uvidí zájemci 13. a 14. března na Okresní chovatelské přehlídce trofejí zvěře ulovené v sezoně 2014/15 v Městském kulturním středisku v Kyjově. „Zájem o přehlídku je velký, navštíví ji okolo sedmi až třinácti set lidí. Letos bude určitě k vidění krásná trofejová srnčí zvěř,” upozornil Vaďura s tím, že pátek je určený pro školy a sobota pro veřejnost. Ta se může těšit i na zvěřinové hody či košt vína.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.