Přihlásit

Lovecká sezona skončila. Myslivci hodnotili loňský rok a bavili se na plese (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarsko
Lovecká sezona skončila 15. ledna. V souladu se zákonem o myslivosti k tomuto datu skončil lov většiny druhů spárkaté zvěře. Výjimku ze zákona povoluje prováděcí vyhláška u kňoura a bachyně zvěře černé (prasete divokého), a to do konce ledna, a u koloucha jelena sika do konce měsíce dubna. Do konce měsíce února mohou myslivci lovit kunu lesní a skalní a ondatru pižmovou. Celoročně povoluje zákon lov lišky obecné a selete a lončáka zvěře černé.
Největší úsilí vynakládají myslivci v současných dnech na zimní přikrmování zvěře. Nejrychleji zvěř srnčí, jelení, mufloní, daňčí a ostatní spárkatá vyprazdňuje korýtka s jadrnými krmivy a granulemi. Nepohrdne ani dužnatými krmivy, z nichž nejčastěji u krmelců vidíme jablka, řepu nebo mrkev. Ráda si zvěř pochutnává na kaštanech, žaludech nebo sušených, případně kompostovaných jeřabinách. Protože sníh napadl teprve nedávno, nezačala zvěř s plnou intenzitou dosud brát seno. Usušenou letninu si myslivci šetří na jarní období, kdy přechodem na zelenou paši dochází k průjmovým onemocněním, zejména u zvěře srnčí. Zimní měsíce začátkem nového kalendářního roku využívají myslivci k hodnocení roku předcházejícího. Všechny myslivecké spolky při jednotlivých honitbách či revírech, ale i myslivecká sdružení bez honitby svolávají svoje členy, aby prodiskutovali, co se podařilo udělat a co je čeká v roce následujícím.
V této době organizují myslivci pro svoje rodiny, přátele, ale i nemysliveckou veřejnost různé poslední leče, společenské zábavy a plesy. Jedním z nich byl i tradiční ples Okresního mysliveckého spolku ČMMJ v Karlových Varech.
Po slavnostním nástupu myslivců přítomné přivítal a ples zahájil předseda okresního spolku Evžen Krejčí. Následovalo pasování dvou úspěšných lovců mufloní zvěře. Troubením na lesnici oba akty na profesionální úrovni provázel jak věkově, tak profesně nejstarší trubač v Krušných horách, přítel Josef Matuštík z Merklína.
Ples zahájili předtančením maturanti Střední odborné školy logistické z Dalovic a u publika měli úspěch. Za doprovodu hudby Parohanky z Chebu potom všichni při tanci a dobré zábavě čekali na slosování tomboly.
Poděkování za zvěřinu do tomboly zasluhují MS Rysy­ Doubí, MS Dřevák - Bochov, D. O. S. - EKOZRUB, s.r.o., HS Bochov - Kozlov, Farma Otročín, Kostelní Bříza­Zdeněk Pěč, Lázeňské lesy Karlovy Vary, ZEOS Bor i Zemědělský dvůr BERBERA. Pochopitelně poděkování patří i všem dalším, kteří přispěli do tomboly svými výrobky a dalšími cenami.
Každoročně v měsíci únoru zahajují myslivci teoretickou přípravu uchazečů o první lovecký lístek. Stejně tak tomu bude i letos. 28. února v restauraci Hubert bude zahájen kurz, jehož absolventi mohou po roční praxi a složení zkoušky požádat o lovecký lístek a stát se členy jednotné myslivecké organizace. Všichni, kteří by měli zájem stát se účastníky kurzu, mohou pro bližší informace volat na telefon 607 057 921 jednateli spolku a vedoucímu kurzu, příteli Jindřichu Zemkovi.
Měsíc únor je celostátně vymezen ke sčítání zvěře, které s myslivci zajišťují příslušné orgány státní správy.
Ve čtvrtek 5. března připravuje OMS spolu se zástupci příslušného odboru Magistrátu města Karlovy Vary, KVS a PČR aktiv mysliveckých hospodářů. Vedle sjednocení výkladu ke zpracování statistických hlášení budou projednány novely zákonů na úseku veterinární péče a zákona o zbraních a střelivu a jejich aplikace na úseku výkonu práva myslivosti.
Rok 2015 je pro členy Českomoravské myslivecké jednoty rokem volebním. Na republikové úrovni proběhne celostátní sjezd myslivců, na němž se budou schvalovat nové stanovy, zpracované v duchu nového občanského zákoníku. Okresní myslivecký sněm, na němž se po pěti letech bude volit nová Okresní myslivecká rada, proběhne 15. dubna. Je na jednotlivých mysliveckých sdruženích, aby do té doby prostřednictvím svých výročních jednání navrhla zástupce do nových orgánů a přispěla tak k dalšímu rozvoji myslivosti v Karlovarském kraji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.