Přihlásit

Restaurace U Bulánka se na příštích několik dní stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Batňovice
Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.

            A pokud možno v batňovické restauraci U Bulánka. Ale nemusíte řešit jen „kančí” otázku, ale od dnešního dne až do 22. února můžete vyzkoušet i jinou zvěřinu. A to v rámci zdejších zvěřinových hodů.

            Pro ty, kteří nevědí, kde podnik nalézt, tak vězte, že restaurace se nachází v Podkrkonoší nedaleko Jestřebích hor, na hlavní trase mezi Trutnovem a Náchodem. A u stolu vás zde s ochotou jistě přivítá i provozovatel a gurmán v jedné osobě Petr Zach.

 

* Proč jste se rozhodli pro pořádání zvěřinových hodů?
Zvěřina získává stále více na oblibě a stále více zákazníků pokrmy ze zvěřiny žádá. Proto pořádání mysliveckých hodů je vlastně podmětem od našich hostů. Od chvíle, kdy člověk opekl kus zvěřiny na ohni, začal vymýšlet a zdokonalovat úpravu úlovků, a postupem věků vznikaly důmyslné recepty hýřící chutí i lákavou úpravou. A zůstalo tak až do dnešních časů. Důkazem toho jsou úžasné pokrmy, které jsme pro návštěvníky připravili.

* Je to již tradice, nebo zkoušíte vyšlapávat nové cestičky?
Samozřejmě nové akce vymýšlíme pořád. Proto se naši zákazníci u nás během roku mohou setkat s velkým množstvím tematicky zaměřených gurmánských festivalů. Zvěřinové hody jsou ovšem již mnohaletou tradicí. Tyto hody, hned po jahodových a rybích, patří k nejoblíbenějším a nejvíce navštěvovaným.

* Na jakou zvěřinu se mohou lidé těšit?
Pro naše zákazníky připravíme úžasné pokrmy ze srnčího, jelena, bažanta, divočáka, muflona, daňka a zajíce polňáka. K ochutnání budou také zvěřinové klobásky.

* Odkud budete mít maso, respektive, jste znám tím, že si kvalitu vybíráte, tak jestli s vámi na přípravě hodů budou spolupracovat i místní fořti?
Veškerá námi použitá zvěřina pochází ze zvěře  východočeských honiteb, oborních chovů a část z honiteb vojenských újezdů Libavá a Plumlov. O zvěřině z těchto prostor lze říci, že se jedná o biopotravinu, protože tato zvěř zde žije na minimálně čtyřiceti tisících hektarech pozemků obhospodařovaných bez použití jakýchkoliv chemických hnojiv a prostředků.

* Jaké jídlo z připravovaného jídelníčku by jste vypíchl a proč?
Jednoznačně mým favoritem je jelení svíčková, tady musím neskromně říci, že lepší jelení svíčkovou, než od našich kuchařů, jsem nejedl. Pro náročnější zákazníky bych rozhodně doporučil biftečky ze srnčí panenky na frikasé z lišek, je to úžasný pokrm.

* A co zapeklitá otázka z filmu Slavnosti sněženek? Tedy, je kanec lepší se šípkovou nebo se zelím?
Nevím, opravdu nevím a možná i pro to, že nedokážu jednoznačně říct, s čím kančí maso lépe lahodí chuťovým pohárkům, tak nabízíme oba pokrmy. Jak kančí kýtu se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, tak i divočáka na jalovci se zelím, bramborovými a houskovými knedlíky.

* Co asi bude podle vás největší hit?
Tradičně nejvíce konzumovaným pokrmem bude již výše zmíněná jelení kýta na smetaně, kančí se šípkovou omáčkou a zvěřinový gulášek. A protože český národ je národem řízkovým, tak hned v závěsu budou smažené mufloní řízečky s vídeňskou cibulkou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.