Přihlásit

Srnec se dostal na svobodu po dvouměsíčním pobytu na parkovišti Letiště Václava Havla (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ruzyně
Téměř dva měsíce vídali lidé srnce na oploceném parkovišti v blízkosti Letiště Václava Havla. Místní pracovníci se jej několikrát pokoušeli vyhnat otevřenou branou. Všechny pokusy však byly marné.
Na pomoc proto zavolali Pražskou zvířecí záchranku. Ochránci přírody jej odchytili a pustili ho na svobodu. Ochránci přírody nejprve zkontrolovali terén, ve kterém se srnec pohybuje, a z odstupu také jeho zdravotní stav a kondici. Ta byla na dobré úrovni a k srnci se nebylo prakticky možné dostat na menší vzdálenost menší než padesát metrů. Následně proto vyjel tým Pražské zvířecí záchranky k letišti znovu. Tentokrát však doplněný o veterinární lékařku, vybavenou uspávací střelou, tak zvanou foukačkou. S cílem uspat srnce se záchranáři k srnci přibližovali v automobilech. Srnec totiž nemá tendenci prchat před vozem tak, jako před lidmi. Zvíře však nedovolilo ani takovým způsobem přiblížení na vzdálenost, ze které by bylo možné ho uspat. Ochránci přírody jej proto nahnali do místa, kde se pletivo zužuje a odkud pro něj nebyla možnost úniku. Tam jej bez uspání chytili a zafixovali,aby se nemohl hýbat a neohrožoval tak sebe i zachránce.
Veterinární lékařka srnce prohlédla, zda nemá krom lehkých oděrek nějaká vážnější poranění a následně mu aplikovala léky na uklidnění. Po dvouměsíčním věznění na oploceném parkovišti byl srnec vypuštěn na svobodu poblíž Kopaninského lesa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.