Přihlásit

Ptactvo Podyjí: přibyli orli i vzácná kachna (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podyjí
Že je příroda Národního parku Podyjí ideálním domovem pro širokou škálu rostlin i živočichů, vědí přírodovědci dlouho. Stále je v tom navíc utvrzují i další objevy a pozorování. Jako právě nyní. Pro Česko vzácnější druh kachny, hohol severní, se totiž po třech letech znovu objevil v Podyjí. A přírodovědci byli při tom. Přibylo také orlů mořských. Po loňském rekordním roce se naopak na tradiční čísla vrátil počet skorců. Vyplývá to z údajů pořízených ornitology při pravidelném zimním sčítání vodních ptáků.

Hohol severní je obyvatelem severnější části Euroasie a Severní Ameriky. V Česku začal poprvé prokazatelně hnízdit až v šedesátých letech minulého století na Třeboňsku. Jeho hnízdění na jižní Moravě zatím prokázáno nebylo. „Hohol severní v Podyjí zimuje jen velice vzácně,” uvedla ornitoložka Vlasta Škorpíková.

            Lidé ho zde mohou pozorovat zpravidla od listopadu do dubna. Častěji zimuje na Jaroslavických rybnících, opravdu početně pak na novomlýnských nádržích.

Nebe nad národním parkem tuto zimu podle ornitologů střeží i tři orli mořští. To je více než ve většině minulých let. Orel mořský je největší dravec, který nad Českem létá. Odborníci tohoto kriticky ohroženého ptáka v Podyjí v zimě pravidelně pozorují od devadesátých let.

            „Jejich počet se v Česku stále zvyšuje a v zimě se dají zastihnout na řadě míst, hlavně kolem vodních toků a nádrží. Tomu odpovídá i výsledek z Podyjí,” sdělila Škorpíková. Pokud by se zde objevil pár, mohou šťastlivci vidět jeden z nejúchvatnějších ptačích námluvních rituálů na podyjské obloze.

            Naopak letos viděli odborníci v Podyjí „jen” sedm jedinců skorce vodního. Jednoho z mála pěvců, který je spjatý s vodou. Loni byl jejich počet téměř dvojnásobný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.