Přihlásit

Sloni mezi vinohrady (reflex.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve vinařských obcích na jižní Moravě není zrovna obvyklé zahlédnout lva nebo antilopu či hyenu. V Šakvicích to možné je. Když budete mít štěstí a pojedete správnou ulicí právě v době, kdy z preparátorského ateliéru Radomíra France (48) expedují jednu z mnoha zakázek, můžete narazit třeba i na slona.

Radomír Franc nedělá jen tak nějaké nudné vycpávky veverek či havranů do školních kabinetů. Zvěčňuje hlavně faunu divokou, většinou exotickou.

Často v anatomicky věrném, dostatečně dekorativním a pro daný exponát typickém pohybu. Některá zvířata, jež tady po smrti mění v poněkud bizarní sochy z biologického materiálu, vypadají vzhledem k dokonale vyčištěným kůžím a kožešinám mnohdy lépe než zaživa. Jen zařvat.

Preparátorská dílna Radomíra France není žádná páchnoucí chatrč maniaka, který se vyžívá v hrátkách s mrtvými zvířaty, jak jsou občas preparátoři zobrazováni ve filmech. I když je kdysi záliba - dnes živobytí - pana France poněkud neobvyklá, jde především o byznys. Vzhledem k rozlehlosti areálu, který se za nenápadnými vraty domu skrývá, a vybavení mnoha místností, z nichž některé jsou dostatečně velké a vysoké, aby se do nich vešli sloni nebo žirafy, zjevně byznys výnosný.

Kromě firmy na preparování zvířat navíc pan Franc zajišťuje lovcům výpravy. Nejčastěji do JAR a Namibie. Tam má "spřátelené" ranče a soukromá safari. Spojení lovce s preparátorem se zdá být logické a pro byznys ideální. Lovci rozhodně netrpí přehnaným sentimentem k zabitým zvířatům. Ale naopak lpí na svých trofejích, proto je preparace těch nejhodnotnějších logickým krokem.

"Pokud není zvíře z Čech, dostaneme většinou jenom kůži. Ze zemí třetího světa je to tak vždycky. Ale i s kůžemi je to hodně složité. Trvá v průměru půl roku, než projde kůže z vámi uloveného zvířete karanténou a opustí zemi původu. Pokud jde o citesové zvíře (zvíře, jež spadá do Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy; poz. red.), je hlášené ještě před tím, než ho ulovíte. Musíte požádat o povolení jakýkoli kus vůbec slovit a někdy na takové povolení dost dlouho čekáte. Cena je u každého druhu různá. Někdy je ale dražší ulovit si jelena v České republice než strávit dva týdny na safari v Africe. Vážně. Za jelena klidně dáte sto tisíc korun i víc," říká Franc.

Z toho, jak spokojeně prochází ateliéry, v nichž zaměstnanci máčejí, impregnují, natahují a modelují kůže, kde vznikají z umělých materiálů kostry těl i se svaly, z toho, jak zálibně přejíždí pohledem po již téměř dokončených dynamických zátiších, je vidět, že je na své království mrtvých zvířat hrdý.

"My těm zvířatům prodlužujeme život. Zvěčňujeme je. Není to krásné?"

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.