Přihlásit

Divočáci okupují parky (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem
Divoká prasata už řádí i v centru města. Dokonce i v Městských sadech.

 

Kromě toho ničí dětská hřiště, zeleň mezi paneláky na Střekově a ve Všebořicích, dopravní hřiště v Krásném Březně a další místa.

Ve městě nemůžou střílet

 

„Bohužel se divoká prasata přemnožila a ve městě je nelze střílet. První je nutné dostat je mimo Ústí, někam, kde myslivci mohou zorganizovat odstřel," popsal zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

 

Největší problémy způsobují kanci v Brné a na Střekově.

 

„Rozvěsili jsme informační letáky v lokalitách, které jsou divočáky zamořené. Jsou na nich doporučení myslivců jak zabezpečit majetek, jak se chovat, přidali k tomu i číslo kam telefonovat a podobně," uvedl místostarosta obvodu Střekov Jiří Němeček.

Snadno dostupná potrava

 

Prasata do města láká snadno dostupná potrava. Jako ostatně i jinde ve městě. Už se naučila například i vybírat kontejnery na odpadky. Bohužel, strážníci a policisté proti nim většinou nemají žádný jiný prostředek než sirénu.

 

„Jsou plachá a člověku se vyhýbají. Sirény je poplaší natolik, že utíkají do bezpečí," popsal Novotný.

 

Může se ale stát, třeba když mají mladé, že bachyně zahnaná do kouta zaútočí na příliš dotěrného psa nebo i neopatrného člověka. „Hlavně hlučet, vůbec se k nim nepřibližovat a volat 156 nebo i 158," doporučil Novotný.

 

Podle odborníků je také důležité, aby lidé ve městě prasatům nepřipravovali krmení v podobě kompostů, na kterých bývají vyhozené zbytky potravin, ovoce a zelenina.

 

„Lákají černou zvěř za ploty zahrádek, jsou doslova jako pozvánka k nevítané návštěvě," dodal zoolog Josef Fořt."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.