Přihlásit

Divoká prasata stále na scéně. Trápí obyvatele Lokte i Poříčí (Týdeník Sokolovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Aktuálně nájezdy divočáků znepříjemňují život třeba i obyvatelům Nového Sedla

Sokolovsko
Nájezdy divokých prasat stále sužují obyvatele některých měst na Sokolovsku. Aktuálně nebojácná prasata vystrašila občany Nového Sedla, dlouhodobě divočáci trápí ale také zahrádkáře v Královském Poříčí nebo obyvatele některých částí Lokte. Myslivci povolení ke střílení prasat mají, střelba v obci je ovšem nebezpečná a ani snížení počtu prasat mnohdy nepomáhá situaci efektivně vyřešit.

„Bydlím v Lokti u motokrosové dráhy a prasata tu pravidelně přecházejí silnici a chvátají do nedalekého lesa. Vždycky je jich celé stádo. Divím se pejskařům, že se nebojí v této lokalitě venčit psy,” říká Martin Hrazdil z Lokte. Setkání s divočáky pro něj není nic neobvyklého. Když nejsou vidět, je tu v noci často slyšet jejich rochání a zanechávají po sobě vyšlapané cestičky a rozryté úseky země. Právě žalostně rozrýpané zahrádky a další pozemky už dlouhou dobu trápí i obyvatele Královského Poříčí. „Musím přiznat, že u nás v obci problém s divočáky stále trvá. Podle mých informací měli myslivci zastřelit už devět kusů. Přesto se s jejich nájezdy stále potýkáme,” připustil starosta Královského Poříčí Michal Skýba. Zastupitelstvo tu dokonce za odstřel prasat rozdělovalo finanční odměny. Jediným účinným řešením je ale podle starosty zabezpečení pozemku tak, aby prasata neměla šanci se dovnitř dostat. Prasata si ovšem své revíry nevybírají a několikrát poničila i veřejná prostranství – a to nejen v blízkosti bývalého fotbalového hřiště, ale třeba i u hlavní silnice. Napravit je může trvat často i dlouhé měsíce. Po odstřelu divokých prasat volají také občané Nového Sedla. „Když jde člověk ráno nebo večer z práce domů, aby se bál o život,” stěžuje si na sociálních sítích jeden z místních obyvatel. Zajistit odstřel prasat ovšem není tak jednoduché. Miroslav Pomichal z Honebního společenstva Nové Sedlo upozorňuje, že i s potřebným povolením může být střelba po prasatech nebezpečná. „Divoká prasata se pohybují převážně v noci. A noční střelbu v obci považuji za velmi nebezpečnou záležitost. To musí každý myslivec posoudit, jestli to za to stojí,” uzavřel Pomichal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.