Přihlásit

Na procházce s myslivci (Náš region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Větrušice
Místní dětský spolek Klubíček ve spolupráci s Mysliveckým spolkem Zdiby - Klecany uspořádal velmi zajímavou exkurzi do tajů myslivecké práce.

 

„My víme všechno, mladá paní, protože jsme myslivci. To musí být jasné každému,” odpovídá s vážnou tváří průvodce v tmavě zeleném stejnokroji jedné z maminek na otázku, zda myslivec ví, kdy zvěř vyjde z lesa.

Klubíček, tedy děti s rodiči, se vydali s myslivci do polí a remízů kolem Větrušic a cestou se dovídali spousty zajímavých věcí o zvěři, o honitbě a také důvodech, proč již v lokalitě kolem Větrušic nežijí některé druhy zvěře.

Myslivci třeba vysvětlili dětem a jejich rodičům, proč už v tomto regionu nenarazí na divokého králíka. A jak je s tímto faktem spojená nemoc zvaná myxomatóza. Děti udivilo, že je to vlastně uměle rozšířená nemoc kvůli kdysi dávno přemnoženým králíkům v Austrálii.

Přítomní mohli ochutnat něco i z myslivecké latiny. „My nejsme rybáři. Ti když vypráví o velikosti svého úlovku, roztáhnou ruce tak, že jim praská v hrudní kosti,” tak vychloubační myslivci nejsou. „Přesto je pravda, že naše muška je vždy nejpřesnější a naši psi jsou daleko inteligentnější než všichni ostatní,” dodává pobaveně přednášející.

Pak už ale mohly děti z větrušického Klubíčku obdivovat opravdové umění lovu psů. Tříletý maďarský ohař šel po stopě bažanta neomylně a poslušně kořist pánovi přinesl. Najít skolené zvíře rovněž nebyl problém. Další ukázkou bylo vyhledání.

Velkým problémem v našem regionu bývají divoká prasata. Děti dostaly od myslivců několik rad, jak se chovat, pokud třeba na procházce potkají bachyni s malými selátky. Myslivci ujistili, že zvíře o přítomnosti člověka ví mnohem dříve než člověk o zvířeti. Za normálních okolností se zvíře stáhne do ústraní. Loveni jsou proto, že v přírodě po činnosti člověka nastává nerovnováha, a proto je nutné, aby docházelo k regulaci počtu divokých prasat. Jejich přemnožení vždy způsobuje veliké škody.

Děti z Klubíčku strávily hezké a příjemné sobotní odpoledne a navíc odešly s mnoha novými informacemi o přírodě a zvířeně v našem regionu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.