Přihlásit

Parcela má nového majitele, ten chce vyměnit myslivce (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za podnik žádá o změnu hranice honiteb jeho zaměstnanec a zainteresovaný myslivec

Kojatín, Pozďatín
Ne každý zemědělec může vystát kteréhokoli myslivce. Platí to i naopak. Spor mezi nimi se tentokrát rozhořel na hranici honiteb mezi Kojatínem a Pozďatínem. Třebíčský zemědělský podnik Agro 2000 tam před časem koupil více než desetihektarový pozemek a v červnu loňského roku požádal Městský úřad v Třebíči, aby jej převedl z honitby Smrk do honitby Pozďatín. Proti tomu se však ohradilo Myslivecké sdružení Smrk - Kojatín, které i na tomto pozemku vykonávalo svou činnost. „Když by ten pozemek přešel k sousedům, ztíží nám to práci,” mínil předseda myslivců Karel Chromý.

Odkazoval na to, že převodem pozemku by novou hranici honiteb tvořil předěl lesa a pole. „To ale odporuje mysliveckému zákonu, hranice by měla být zřetelná a viditelná ze všech stran,” poznamenal.

Převod pozemku z jedné do druhé honitby může mít podle předsedy myslivců ze sdružení Smrk - Kojatín negativní vliv i na škody, které volně žijící zvěř na plodinách páchá. „Teď máme za lesem ještě 250 metrů pole, pokud se ale hranice posune, nebudeme tam mít nic. Taky platí, že 200 metrů od hranice honiteb se nesmí lovit a nesměli bychom tam mít ani krmelec, ale ani posed, ani žádný žebřík,” upozornil Karel Chromý.

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Třebíči však rozhodl v první fázi správního řízení jinak. S převodem desetihektarového pozemku z jedné honitby do druhé vyslovil souhlas. „Došlo tam ke změně vlastníka a ten může svobodně projevit svůj názor,” vysvětloval rozhodnutí Karel Orth, který má problematiku myslivosti na městském úřadě na starost.

O tom, co může být motivací zemědělců ke snaze převést pozemek z jedné honitby do druhé, nechtěl spekulovat. Připustil však, že by to mohly být antipatie mezi novým majitelem pozemku a myslivci ze sdružení Smrk - ­Kojatín. „I kdyby tomu tak bylo, určitě by to nemělo vliv na výsledek řízení,” ujistil Karel Orth.

Naopak sympatie Agra 2000 k myslivcům z honitby Pozďatín, pod jejichž správu chce půdu převést, se přímo nabízí. Tím spíš, že podnik v celé věci zastupuje jeden ze zaměstnanců, Jindřich Hort z Pozďatína, který je členem tamního mysliveckého sdružení. Na rozlehlém pozemku by tak mohl nově i on vykonávat mysliveckou činnost.

Komentovat celou věc ale Jindřich Hort příliš nechtěl. „Všechno souvisí se vším,” reagoval na možnou spojitost jeho zaměstnaneckého poměru k Agru 2000 a členství v Mysliveckém sdružení v Pozďatíně. Před ukončením hovoru stihl ještě říct, že jemu a jeho mysliveckým kolegům z Pozďatína by zvětšení velikosti honitby prospělo. Poté zavěsil. Změnu by si však nepochvalovali myslivci ze sdružení Smrk - Kojatín. Honit baby se jim totiž zmenšila, a to nejen o zmíněných deset hektarů, ale také o další stovky metrů čtverečních. Ty chtěl Městský úřad v Třebíči převést do pozďatínské honitby také, aby zachoval přímou a co nejméně členitou hranici mezi oběma honitbami. „Ve výsledku bychom tak přišli o více jak jedenáct hektarů,” řekl Karel Chromý.

Proti tomu se se svými kolegy z Mysliveckého sdružení Smrk - Kojatín odvolal ke krajskému úřadu. Stejně se vyjádřilo i Honební společenstvo Smrk, které sdružuje vlastníky pozemků v katastru Smrku a Kojatína. Krajský odbor životního prostředí a zemědělství teď na jejich popud vrátil celou věc k opětovnému projednání zpět do Třebíče. Konečný výsledek správního řízení, které trvá už více jak osm měsíců, se tím oddaluje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.