Přihlásit

Soud zkoumá vinu šéfa kriminální policie. Ale svědkové se nedostavili (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velmi záhy včera skončilo u Okresního soudu Ústí nad Orlicí líčení s ředitelem svitavské kriminální policie Jaroslavem Králem.
Bez omluvy se nedostavila ani svědkyně, ani důležitý svědek.
„V mezidobí soud zjistil, že tento svědek má jinou adresu, než která byla původně ve spise dokumentována, a do dnešního dne pošta nevrátila soudu doručenku svědčící o tom, že doručila předvolání. Hlavní líčení se odročuje na neurčito,” řekl soudce Richard Ander. Přítomnost jednoho ze svědků je podle soudu důležitá. Nelze využít jeho výpověď z přípravného řízení.
Vrchní komisař svitavské policie byl už před časem postaven mimo službu. Při šetření inspekce ministerstva vnitra se ukázalo, že zneužil své pravomoci, neoprávněně nakládal s osobními údaji a vynášel informace z policejních dokumentů k vlastní potřebě nebo je poskytoval třetím osobám.
„Podle obžaloby měl neoprávněně nahlížet do různých spisů vedených policií a získávat z nich informace, které měl částečně využívat sám pro sebe a částečně je sdělovat dalším osobám,” uvedl Ander.
Královi přitížily i odposlechy. Podle obžaloby přestoupil zákon celkem v deseti případech. „K případu se nebudu vyjadřovat, bylo to ve spojitosti se služební prací. Je mi trapné se o tom vůbec bavit,” řekl Jaroslav Král.

            Kriminalista, jehož koníčkem je myslivost, čelí také nařčení, že i přes odnětí zbrojního průkazu kvůli trestnímu stíhání zastřelil při loňském listopadovém honu divoké prase.

            „To není pravda, už 25. května jsem zbraň odevzdal,” řekl Jaroslav Král.

            Při prověřování kauzy šéfa svitavské kriminálky se vyšetřovatelé obrátili také na předsedu Okresní rady Okresního mysliveckého spolku Miroslava Matějku.

            „My sdružujeme myslivce, ale nekontrolujeme výkon práva myslivosti. Na některé věci se mě policie dotazovala, ale já jsem o tom věděl jen z fotografie uveřejněné někde na internetu, kterou mi někdo ukazoval na okresním mysliveckém spolku,” řekl Miroslav Matějka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.