Přihlásit

V Africe šlechtí zmutovaná zvířata. Za jejich lov se platí více než milion (svobodnymonitor.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zmutovaná zvířata určená k lovu šlechtí statkáři v Jihoafrické republice. Za bílé lvy se světle modrýma očima, tmavé antilopy skákavé, zlaté pakoně a jiné nezvyklé druhy zvířat jsou zahraniční lovci ochotni zaplatit mnohonásobně víc, než za běžnou divokou zvěř.

„Chováme je proto, že jsou jiná. Lovci vždycky zaplatí více za jedinečná a vzácná zvířata,” vysvětlil Barry York vlastnící tisícihektarový ranč vzdálený přibližně 220 kilometrů na východ Johannesburgu. Právě Jihoafrická republika je jednou ze dvou zemí afrického kontinentu, kde mohou být na farmách chována divoká zvířata.

Podle Yorka jsou movití lovci ochotni zaplatit za šanci ulovit zlatého pakoně až 50 tisíc dolarů (více než jeden a čtvrt milionu korun), což je stonásobně více, než v případě běžného divokého pakoně. Lov těchto velmi vzácných druhů tak představuje důležitou položku v miliardovém loveckém byznyse na území JAR.

Americká cestovní kancelář Africa Hunt Lodge specializující se na loveckou turistiku nabízí pro lovce cestující do JAR několik speciálních balíčků v ceně od 30 tisíc až po 50 tisíc dolarů. Balíček kromě loveckých povolenek obsahuje i 14 denní pobyt v luxusním zámečku se servisem vybraných gastronomických lahůdek.

Podle profesora v oblasti cestovního ruchu na jihoafrické North-West University Peeta var der Merwa provozovatelé sice lovcům nezaručí, že zvíře skutečně uloví, ale zklamat své zákazníky je vnímáno jako špatný obchod. Největším motorem loveckého průmyslu v roce 2013 byl podle něj lov lvů, za kterými následovali buvoli a bílí nosorožci.

Tento způsob šlechtění exotických zvířat se však vůbec nezamlouvá konzervativním lovcům a ochráncům přírody. Tvrdí, že se za účelem zisku chovají pouze uměle vytvoření mutanti. „Tato zvířata jsou jako Frankensteinova stvoření,” neskrývá své rozhořčení Peter Flack, lovec, ochránce přírody a bývalý šéf společností  Randgold Resources zabývající se těžbou zlata. „Nemá to nic společného s ochranou přírody a celé to souvisí se ziskem.”

Vzácná zvířata s nepřirozenými rysy často v důsledku svých mutací trpí závažnými chorobami. „Bílí lvi trpí kožními onemocněními, rakovinou a mají také problémy s nohami. Je vědecky dokázáno, že tmavé antilopy skákavé jsou zase více náchylné k přehřátí,” upozornila Ainsley Hay z Národní společnosti pro prevenci krutostí na zvířatech.

V Jihoafrické republice však díky boomu lovecké turistiky počty zvířat neklesají, ale naopak stoupají. Nyní má země kolem 22 milionů velkých savců, včetně lvů, buvolů a řady druhů antilop. Tři čtvrtiny z nich však žijí na soukromých rančích. „Nikde na světě jsem neviděl tak velký nárůst počtu zvířat v průběhu posledních 50 let. Je to neuvěřitelný úspěch,” dodal emeritní profesor na University of Pretoria Wouter van Hoven.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.