Přihlásit

Chovatel kradl vejce dravých ptáků (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tomáš VZOREK, moderátor

Rozsáhlý případ kradení vajec z hnízd dravých ptáků řeší policie v Rychnově nad Kněžnou. Tamní chovatel si tímto způsobem pořídil mláďata poštolek, jestřábů nebo ostřížů a poté je načerno prodával po celé republice. Policie jich při domovních prohlídkách našla 10.

 

Patrik BANGA, redaktor

Vše začalo už loni v listopadu, kdy policie objevila u 38letého chovatele 4 nelegálně držená mláďata. Přiznal, že vejce vybral z hnízd. Kriminalisté tak provedli domovní prohlídky u chovatelů, se kterými obviněný muž obchodoval. Celkem už našli 10 dravců.

 

Ivana JEŽKOVÁ, mluvčí PČR Královéhradeckého kraje

Jednalo se o mláďata poštolek, jestřábů a ostříže.

 

František POJER, ornitolog, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ti ptáci, kteří přijdou o ta vejce, tak musí dělat náhradní snůšku, je to pro ně zátěž. A samozřejmě, jak jsem zmínil, ten krahujec je ohrožený druh, v minulosti byl zatížen zřejmě i jedovatými látkami a hodně ty jeho stavy poklesly.

 

Patrik BANGA, redaktor

Vejce dravců se obvykle prodávají chovatelům, kteří s nimi omlazují nebo obnovují svůj vlastní chov. Prokázat původ ale v případě kontroly nemohou. Sami se tak vystavují postihu.

 

František POJER, ornitolog, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Odebere se ten genetický materiál, dělá se to z krve nebo z peří už dneska vlastně, bez zásahu do integrity toho zvířete se dá určit, jestli mláďata, která jsou vydávána za mláďata toho páru, tak jestli jsou skutečně jeho.

 

Patrik BANGA, redaktor

Zloděj si z přírody odnesl i mládě výra, poštolky a jestřábů. Na stromy si pro vejce podle kriminalistů lezl pomocí speciálně upravených bot.

 

Jiří TOBIŠKA, kriminalista

Jedná se o ojedinělý případ v rychnovském okrese a předpokládám, že svou rozsáhlostí, co se týče domovních prohlídek, tak i v celé České republice.

 

Patrik BANGA, redaktor

V celém Česku se totiž stane kolem 10 takových krádeží ročně. Tedy tolik, co stihl obviněný chovatel za necelý rok. Teď mu za to hrozí až 3 roky ve vězení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.