Přihlásit

Divocí koně půjdou na větší pastviny (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S agresivní a nepříliš oblíbenou travinou, která postupně zamořuje území bývalého vojenského prostoru kolem Milovic na Nymbursku, si poradili divocí koně. Ty sem před šesti týdny přivezli přírodovědci až z Anglie a v sobotu se přesunou na velké pastviny.

Stádo 14 klisen přivyká zdejšímu prostředí. Prozatím jsou ve dvouhektarové ohradě, aby se aklimatizovaly, zvykly si samy na sebe, protože klisny nebyly všechny ze stejného místa a ze stejné skupiny koní. Proto se mezi nimi musely utvořit nové vazby a hierarchie.

Genetické výzkumy z posledních let zjistily, že právě koně z anglického Exmooru, odkud milovické stádo pochází, přesně odpovídají svým vzhledem a zbarvením původním divokým koním kontinentální Evropy. Obnova jejich populace v Čechách byla jeden důvod, proč sem byli koně přivezeni, druhým bylo právě spásání travin.

„Jsme rádi, že zde dělají přesně to, co jsme od nich očekávali. Třtina křovištní, která zde roste, je natolik chudá a nekvalitní travina, že ani mnozí botanici nevěřili, že by ji koně mohli spásat. Divocí koně si s ní však hravě poradili a skvěle prospívají,” uvedl Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina, která stojí za příjezdem koní.

Agresivní travina vytlačuje ostatní vegetaci zdejší vzácné stepní oblasti a s ní i některé vzácné živočichy a byliny.

Podle chovatelů si koně dobře přivykli a v sobotu budou vypuštěni na velké čtyřicetihektarové pastviny. V lokalitě biologové připravují monitorovací plochy.

„Budeme porovnávat vývoj vegetace v oblasti, kterou budou koně spásat s lokalitami, kde koně nebudou,” vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd. Vědci budou v lokalitě sledovat výskyt vzácných rostlin, motýlů, brouků, ale i ptáků a dalších drobných obratlovců.

„Koně by měli pomoci v Milovicích zachránit především dva klíčové, ohrožené druhy. Nekorunovaným králem zdejších motýlů je modrásek hořcový Rebelův, jehož jedinou živnou rostlinou je vzácný hořec křížatý,” doplnil Dostál.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.