Přihlásit

Soud: Odpovědnost za vypuštěného psa má majitel (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva lovečtí ohaři běží po Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. Zaútočí na šestiletého chlapce a těžce ho zraní. Psi utekli z kotce během loňského srpna. „Měl jsem šest psů. Když jsem nebyl doma, byli vždy zavřeni ve třech kotcích. Nevím, jak se mohli dostat ven. Myslím, že je některé starší dítě pustilo a ten malý to pak odnesl,” řekl u soudu jejich chovatel Václav Kroupa, který psy cvičí už čtyřicet let a dosáhl s nimi řady úspěchů i na mezinárodních soutěžích. Soud ho letos v únoru uznal vinným, ale nijak nepotrestal, kvůli lítosti i vyrovnání se s rodiči dítěte 200 tisíci korunami. Odlišný příběh má napadení šestiletého Sebastiana v Olomouci. Dítě si loni před Vánoci šlo vybrat za věrnostní body nové DVD s pohádkami. Když ale s matkou vstupovalo do prodejny, zaútočil na něj agresivní pes bez náhubku. „Byl uvázaný na dlouhé šňůře, neštěkal. Ve chvíli, kdy syn vcházel do prodejny, po něm pes náhle skočil a zakousl se mu do předloktí. Honem jsem pustila kočárek s miminkem a utíkala za ním. Pes na plačícího Sebastiana útočil dál, mířil mu na obličej. Naštěstí mu v dalším kousnutí zabránila jedna ze zákaznic. Pak mi řekla, že už minulý týden tam zaútočil na jiné dítě,” popsala nepříjemný zážitek maminka chlapce Petra Šanová. Případů, kdy pes napadne člověka, sice od roku 2000 ubývá, stále ale jde o více než tisíc pokousání ročně. Často se přitom stává, že pes uteče z kotce nebo z dvorku, kde má svůj domov.

Podle nejnovějšího rozsudku Nejvyššího soudu ČR nese odpovědnost za vypuštění psa z kotce jeho majitel. Jde o jeho nedbalost, že nezabránil, aby pes neutekl. Precedentní verdikt padl v případě z Blanska, kdy v létě 2012 napadl chodský pes mladý pár s kočárkem a border kolií. Muže, který chránil své blízké, pokousal na ruce.

„Psa bez vědomí obviněného jako jeho majitele vypustil z kotce někdo z příbuzných. V důsledku toho se pes dostal i mimo zahradu do volného prostranství, kde zcela mimo vliv svého pána a majitele napadl poškozeného,” píše se ve verdiktu, podle kterého má majitel odpovědnost za zabezpečení zvířete. Nejvyšší soud nyní tím potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Blansku, který chovatele potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti 18měsíčním podmíněným trestem. Podle rozsudku musel muž také uhradit 40 tisíc korun pojišťovně a 97 tisíc korun pokousanému.

„Důvodem je především to, že obviněný nedostál své prevenční povinnosti, pokud jako chovatel psa nestanovil jednoznačné podmínky, za kterých může být pes vypouštěn z kotce, čímž umožnil, aby byl pes bez zajištění toho, že neunikne, pouštěn kýmkoliv z domu. Navíc takovému chování druhých osob přizpůsobil i zajištění kotce, jehož uzavírání spočívalo jen v zasunutí kolíku do očka,” vysvětluje svůj postoj justice. Chovatel psa podle ní jednal ve vědomé nedbalosti, protože věděl, že kdokoliv z domu může psa vypustit. Odborníci radí, že při potkání se s agresivním zvířetem je třeba psa dále nedráždit, nedívat se mu do očí a nedělat rychlé pohyby.

„Stůjte klidně a nechte ruce podél těla. Nesnažte se před psem zachránit útěkem,” radí v manuálu Státní zdravotnický ústav. Pokud už doopravdy útočí, snažte se, aby jeho výpady směřovaly na váš bok a záda. Pokud by vás povalil na zem, měli byste se stočit do klubíčka a chránit rukama temeno hlavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.